tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prvo izdanje Zagreb Infrastructure Summita

11 godina s Vama!

Prvo izdanje Zagreb Infrastructure Summita

PRVI STRUČNI SUMMIT O PROMETNOJ INFRASTRUKTURI U HRVATSKOJ I REGIJI

Prvo izdanje Zagreb Infrastructure Summita održat će se u kristalnoj dvorani hotela Westin, 21.05.2019. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Grada Zagreba. Okupit će ključne ljude iz vlade, prometnog, građevinskog i financijskog sektora, u svrhu povezivanja stručnjaka i usmjeravanja javne rasprave o stanju i poboljšanju infrastrukturne mreže u Hrvatskoj.

 

U vremenu globaliziranog svijeta, neometano i brzo protjecanje putnika i robe, ključno je za gospodarstvo jedne zemlje, osobito ako je zemlja turistička destinacija. Bez kvalitetne cestovne, željezničke, zračne i plovne infrastrukture nema gospodarskog i ekonomskog napretka, stoga je bitno unaprjeđivanje i modernizacija prometne mreže te kvalitetna povezanost s ostalim zemljama Europe. Hrvatska se nalazi na sjecištu važnih europskih koridora, ali prednosti koje proizlaze iz posebnog geografskog položaja mogu se realizirati tek kad prometna infrastruktura dosegne razinu mreža razvijenih europskih susjeda.

 

„Zagreb Infrastructure Summit prepoznajemo kao priliku za prikazivanje onog što radimo na polju unaprjeđenja, izgradnje i održavanja postojeće prometne infrastrukture u Republici Hrvatskoj. Radi se o djelatnosti u koju se ulažu značajna javna sredstva pa je dobro raspraviti o tome kako kreiramo budućnost prometnog sustava. Želja nam je da u raspravu o prometnoj infrastrukturi uključimo predstavnike onih koji doprinose kreiranju prometne politike, upravitelja poduzeća koji upravljaju dijelovima prometne mreže, predstavnike projektanata, izvoditelja i znanstvene zajednice. Naša će diskusija biti usmjerena boljem razumijevanju uloge kvalitetnih mreža prometnica u stvaranju preduvjeta za gospodarski, demografski i svaki drugi razvitak naše domovine. Pored toga, dotaknut ćemo se i poveznica na europski prometni sustav, a s tim je povezano i vrlo aktualno pitanje sufinanciranja kapitalnih projekata prometne infrastrukture iz fondova EU u narednom financijskom razdoblju, koje započinje 2020. godine“, uoči summita izjavljuje Josip Škorić, Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta i pokrovitelj panela „Prometna infrastruktura RH: održivost i multimodalnost“.

 

Na nadolazećem Zagreb Infrastructure Summitu bit će govora o dosadašnjem financiranju te ulaganju u infrastrukturnu mrežu u razdoblju od 2020. - do 2027. godine. Raspravljat će se o ključnim projektima za Hrvatsku, korelaciji gospodarskog napretka i prometa te ulozi međunarodnih razvojnih banaka u ovome segmentu.

 

Na panelu „Razvoj morskih luka regije i razvoj željezničke infrastrukture“ koji se odvija pod pokroviteljstvom Poslovne asocijacije Kine i Jugoistočne Europe, bit će govora o trendu rasta tranzita robe u lukama, transportnim kapacitetima Jadranskih prometnih koridora, investicijskim planovima i izvorima financiranja, penetraciji kineskog kapitala u luke regije te utjecaju luka i željeznica na lokalno gospodarstvo u okruženju.

Cilj summita je povezivanje top managementa iz branše i razmjena ideja, analiziranje trenutnog stanja prometne infrastrukture, ključnih izazova te propitkivanje strateških pravaca razvoja.   

 

Izvor: zagrebinfrasummit.com

 

Publisher:
gradimozadar.hr