tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Ukinuta obveza članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radove

11 godina s Vama!

Ukinuta obveza članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radove

Izglasani novi zakoni
Danas je u Hrvatskom saboru izglasan zakonski paket kojim se deregulira dio profesionalnih usluga u strukovnoj komori arhitekata te komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. Tako je, primjerice, ukinuta obveza članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radove, čime će poslodavci biti izravno oslobođeni plaćanja 1.800 kuna po radniku, što je ušteda od oko 10 milijuna kuna, kazuju u Ministarstvu.
Uz to, otvara se put slobodnoj tržišnoj konkurenciji i brži pristup tržištu rada za mlade ljude, kao i rastu produktivnosti hrvatskog gospodarstva. Pri donošenju ovih izmjena vodilo se računa prvenstveno o sigurnosti i zaštiti struke, a svi poslodavci i radnici koji žele koristiti usluge komora i dalje će imati tu mogućnost kroz dobrovoljni upis.
Izmjene zakona dio su kontinuiranih reformskih mjera koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja s ciljem stvaranja povoljnijeg investicijskog okruženja. Ova mjera će izravno utjecati na veću konkurentnost graditeljstva, kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana u zemlji, a uvest će se i mogućnost izbora koja je osnova tržišnog gospodarstva.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako izmjene zakona omogućavaju uštede poduzetnicima i obrtnicima koje pak mogu preusmjeriti na druge stavke pa tako i veće plaće radnicima.
„Ako poduzetnicima smanjimo namete, ta sredstva mogu preusmjeriti u investicije, nove tehnologije ili plaće radnicima. Ukinuli smo obavezno članstvo u strukovnim komorama, ali ostavili mogućnost dobrovoljnog upisa. Na komorama je sad da ponude svoje usluge na tržištu i siguran sam da će se stručnjaci dobrovoljno učlanjivati ako od toga budu imali jasne koristi. Ovom mjerom otvaramo tržište i uvodimo red, a to uvijek smeta onima koji naučili živjeti na račun tuđeg rada“, dodao je Štromar.
Vrijedi podsjetiti Hrvatska ima 300 reguliranih zanimanja, što je 100 više do prosjeka Europske unije. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nastavit će s provođenjem različitih mjera kojima je cilj daljnja deregulacija i uvođenje poštenih tržišnih principa. Od slobodnijeg, odnosno liberalnijeg, tržišta korist će na kraju imati svi – poduzetnici, radnici, ali i strukovna udruženja koje će zasigurno podignuti razinu kvalitete usluga kako bi privukla ili zadržala članstvo.
Publisher:
gradimozadar.hr