tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra

11 godina s Vama!

Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra

Nužna interdisciplinarna i međusektorska suradnja na lokalnoj i na nacionalnoj razini kako bi se uspješno realizirala obnova postojećeg fonda zgrada koje su pod zaštitom

Konferencija: "Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra - Stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti!", održana je 30. listopada 2019. godine u Amadria Park hotel Capital - Heritage hotel, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

 

Svrha konferencije: "Obnova zgrada zaštićenog kulturnog dobra - Stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti!" bila je okupljanje interesnih strana na jednom mjestu kako bi se otvorila kvalitetna diskusija o izazovima, kao i primjerima dobre prakse. Ponuđeni su određeni zaključci i rješenja koji se kasnije mogu primijeniti na tržištu.

 

Konferencija je podržana i otvorena od strane predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, ispred kojih su uvaženi predstavnici pozdravili okupljene sudionike te im se obratili s nekoliko riječi.

Nadalje, Mirna Sabljak, ispred Ministarstva kulture RH održala je prezentaciju: „Obnova kulturnih dobara i primjena mjera energetske učinkovitosti“, a zatim je Irena Križ Šelendić, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH održala prezentaciju na temu: „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“.

 

Mateo Biluš, ispred Arhitektonskog fakulteta održao je zanimljivu prezentaciju na temu: „Izazovi i potencijali kod toplinske sanacije građevnih dijelova zgrade“.

 

Nadalje, Ivan Šarar, ispred grada Rijeke, predstavio je projekte revitalizacije grada Rijeke – kompleks Benčić, koji se sastoji od: upravne zgrade bivše tvornice šećera, T-objekta kompleksa Benčić, ciglene kuće kompleksa Benčić i H-objekta kompleksa Benčić. Istaknuo je da je cijela investicija brownfield, te da su sve građevine obnavljaju u postojećim gabaritima bez dodatne gradnje i novogradnje.

 

U okviru konferencije, kao glavni sponzori sudjelovali su predstavnici poduzeća sa prezentacijama - Ytong sa prezentacijom: „Održiva rješenja u projektima rekonstrukcije“ i BASF: „Suvremene tehnologije i materijali za obnovu kulturno povijesnih objekata“.

 

Nakon bloka prezentacija uslijedila je panel diskusija. Sudionici panela su kroz zanimljivu i dinamičnu diskusiju razgovarali o izazovima obnove zgrada zaštićenog dobra. Razgovaralo se o novom programu ministarstva, o mogućnostima financiranja, o usklađenosti strategija itd. Predstavnici grada Rijeke i grada Karlovca su govorili o uspješnim primjerima svojih gradova, o planovima za budućnost te o suradnji s konzervatorskim odjelima. Zaključak je da je potrebna interdisciplinarna i međusektorska suradnja kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini kako bi se uspješno realizirala obnova postojećeg fonda zgrada koje su pod zaštitom. Posebno je istaknuto da je u projektima rekonstrukcija potrebno sudjelovanje savjetnika za zelenu gradnju.

 

Publisher:
gradimozadar.hr