tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Nova brza cesta Grude - Široki - Mostar u fazi projektiranja

11 godina s Vama!

Nova brza cesta Grude - Široki - Mostar u fazi projektiranja

Foto: IGH
Institut IGH predvodi konzorcij koji će projektirati brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – granica s Republikom Hrvatskom, dionicu Polog – granica RH

Projektira se brza cesta Grude -Široki Brijeg - Mostar, prema trenutnim saznanjima cesta će najvjerojatnije gravitirati izlazu iz Zagvozda i graničnom prijelazu Vinjani Donji, no kako je u pitanju prva faza projektiranja, tek pri samom završetku projekta bit će definirani svi detalji o novom cestovnom pravcu.

 

Kao vodeći član zajednice ponuditelja Institut IGH, d.d. je uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).

 

BIH_Small Nova brza cesta Grude - Široki - Mostar u fazi projektiranja

 

Institut IGH d.d. i njegovi partneri imaju rok u narednih 18 mjeseci izraditi idejni i glavni projekt brze ceste Polog – Široki Brijeg – granica RH, izvesti istražne radove za potrebe idejnog projekta, izraditi studije izvodljivosti , studiju utjecaja na okoliš kao i druge studije definirane ugovorom.

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još je 2016.godine usvojila Okvirnu strategiju prometa Bosne i Hercegovine i Transportnu strategiju Federacije, kojom je brza cesta Mostar sjever- Široki Brijeg – granica RH definirana kao jedna od prioritetnih dionica.

 

Planiranom brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretit će se cestovna mreža grada Mostara, te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada. Direktnom vezom s autocestom na koridoru Vc, omogućit će se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na koridor Vc prema gradu Široki Brijeg i općini Grude, te u konačnici do granice s Republikom Hrvatskom gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske. Brza cesta od mjesta Polog direktno se nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućiti će dobru cestovnu povezanost zapadnohercegovačke županije s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega s koridorom Vc.

 

21_Small Nova brza cesta Grude - Široki - Mostar u fazi projektiranja

 

Od značajnijih ugovora za Institut IGH d.d. u Bosni i Hercegovini, prošle godine zaključen je Ugovor o nadzoru Termoelektrane Banovići ugovorne vrijednosti  oko 15,7 milijuna HRK. Također, vrijedno je spomenuti i Ugovor o nadzoru izvođenja radova projekta Most na Savi kod Gradiške u vrijednosti od oko 8,2 milijuna HRK za IGH.

 

Ovo je već šesti značajniji potpisani ugovor za Institut IGH d.d. u posljednje vrijeme. Naime, nedavno su potpisani ugovori s Hrvatskim cestama o nadzoru izgradnje i rekonstrukcije triju prometnica vrijednih 12,3 milijuna HRK, ugovor s tvrtkom Autocesta Rijeka Zagreb o nadzoru sanacije Krčkog mosta vrijedan nešto više od milijun HRK te Ugovor o nadzoru na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof vrijednosti 5,3 milijuna kuna HRK.*

 

U ovom trenutku, IGH ima oko tisuću aktivnih ugovora za cijeli niz usluga koje pruža, primarno u graditeljstvu, što ga čini vodećom inženjerskom tvrtkom u Republici Hrvatskoj i regiji.

Publisher:
gradimozadar.hr