tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zeleni krovovi- oaze u urbanom okruženju

11 godina s Vama!

Zeleni krovovi- oaze u urbanom okruženju

Zeleni ravni krovovi predstavljaju zelenu oazu u urbanom okruženju, pružaju pozitivan utjecaj na mikroklimu i osjećaj stanara, kao i na temperaturnu stabilnost krova.

Površina zelenog (ili preciznije ozelenjenog) krova, zasađena je biljem raznih vrsta i veličina. Izvedba zelenog ravnog krova danas predstavlja moderan način razmišljanja te je korak bliže održivoj životnoj sredini, budući da čak i u urbanim sredinama omogućuje doticaj s prirodom.

 


Osim ugodnog izgleda, zeleni krov također pruža i izvrsnu zaštitu zgrade (smanjuje utjecaj temperaturnih promjena), a istovremeno na terasi možete urediti kutak za odmor i blagovanje, pa čak i povrtnjak ili cvjetni vrt.

 

Ekstenzivna-ozelenitev Zeleni krovovi- oaze u urbanom okruženju

ekstenzivno ozelenjen krov

 


Smjernice za projektiranje, izvedbu i održavanje zelenih krovova, poznatije pod kraticom FLL (njem. Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau e.V.), u cijelom su svijetu prihvaćene kao glavna stvar kad je u pitanju ozelenjavanje krovova. Važno je znati kako prepoznajemo i dijelimo različite vrste zelenih krovova.

 

Zeleni se krov dijeli na tri različita tipa, ovisno o načinu upotrebe krova, uvjetima konstrukcije i načinu izvođenja radova. Tri vrste, koje igraju ključnu ulogu pri odabiru biljnog materijala i samog izgleda zelenog krova, su:

 

  • intenzivno zelenilo
  • polu-intenzivno zelenilo i
  • ekstenzivno zelenilo.

 

Polintenzivna-ozelenitev Zeleni krovovi- oaze u urbanom okruženju

polu-intenzivno ozelenjen krov 


Svaka od ovih vrsta obuhvaća različite oblike uzgoja, pri čemu se ove vrste međusobno isprepliću i u velikoj mjeri ovise o uvjetima lokacije. Uzimajući u obzir sva znanja vezana za korištenje i poznavanje bilja, postoje kriteriji pomoću kojih se mogu razlikovati ove tri grupe bilja za uređenja okoliša.

 

Više na linku: Fibran ravni krovovi

Publisher:
gradimozadar.hr