tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Alejandro Aravena je laureat nagrade Pritzker 2016.

11 godina s Vama!

Alejandro Aravena je laureat nagrade Pritzker 2016.

Nagrada Pritzker
Foto:
Alejandro Aravena dobitnik je najprestižnije arhitektonske nagrade za 2016. godinu – Pritzker Prize.

Ističući predanost poboljšanju urbanog okoliša i globalnih uvjeta stanovanja, žiri Pritzker nagrade pohvalio je način na koji čileanski arhitekt odgovorio na zahtjeve bavljenja arhitekturom kao umjetničkog pothvata, jednako kao i suočavanja s današnjim socijalno-ekonomskim problemima. Aravena je 41. Pritzker laureate te ima veliki portfolio privatnih, javnih i obrazovnih zgrada u Čileu, SAD-u, Meksiku, Kin ii Švicarskoj. Međutim, možda najbitnije – kroz svoj “Do Tank”  njegov studio ELEMENTAL uspio je izgraditi 2500 jedinica socijalnog stanovanja ulazeci u javne politike socijalnog stanovanja i stvarajući snažan utjecaj na zajednice s nižim primanjima.

“Alejandro Aravena epitomizira oživljavanje socijalno angažiranog arhitekta, osobito u svojim dugoročnim obvezama bavljenja s problemima globalne stambene krize, boreći se za bolje urbano okruženje za sve.” ističe Pritzker žiri.

Nakon laureate Shigeru Bana 2014. i Frei Otta u 2015. s Alejandrom Aravenom žiri Prizker nagrade pokazuje tendenciju prepoznavanja arhitekata koji nadilaze klasične granice struke; arhitekata koji su sposobni utjecati na stvaranje rješenja za najhitnije društvene problem. Aravena je 3. dobitnik Pritzkera iz Latinske Amerike, nakon Luisa Barragana 1980. i Oscara Niemeyera 1988.

Autor/izvor: DAZ