tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Arhitektica savjetuje: Kako odabrati kamin

11 godina s Vama!

Arhitektica savjetuje: Kako odabrati kamin

Savjet arhitektice
Foto: MCZ
Pravilno postavljen kamin zadovoljit će i funkcionalne i estetske zahtjeve u prostoru. Ugradnju kamina preporučljivo je prepustiti stručnim tvrtkama koje će dati garanciju za svoj rad te u slučaju tehničkih problema ukloniti nedostatke.
Pozicija kamina je najčešće uvjetovana pozicijom dimnjaka pa je vrlo važno odabrati oblik ložišta i dizajn kamina koji će najbolje pristajati prostoru. U ovom segmentu najčešće se događaju pogreške, jer su osobe sklone biranju kamina prema njegovom izgledu, ali izvan konteksta prostora u koji ga smještaju. Često se događa da je kamin smješten u vizualno neugodne kuteve, zaklonjen predimenzioniranim sjedećim garniturama ili orijentiran suprotno od onoga što je važno u prostoru. Na taj se način remeti ukupan izražaj prostora, ali i ljepota kamina.

Oblik ložišta usmjerit će događanja oko kamina i u samom prostoru pa ga je potrebno pažljivo odabrati. Preporuku za tehničke karakteristike ložišta prepustite stručnim osobama. Nekoliko je osnovnih oblika ložišta koji se biraju prema karakteristikama prostora i efekta koji se želi postići.


SLIKA_1__MCZ_Line_Vivo_90 Arhitektica savjetuje: Kako odabrati kamin

Jednostrano orijentirana ložišta/kamini naglasiti će zid na kojem se nalaze. Uz kamin se mogu smjestiti elementi namještaja, tv-uređaj ili zid može biti oslobođen svih suvišnih detalja. Kombiniranje kamina s elementima namještaja zahtijeva poveznice u materijalima, bojama i linijama. U opciji slobodnog zida, kamin može biti smješten bilo gdje - u dnevnom boravku, blagovaonici, spavaćoj sobi. Ovo se osobito odnosi na kamine na bioetanol koji ne zahtijevaju dimnjak. Treba ih postaviti nasuprot sjedećoj garnituri ili blagovaonskom stolu.

Ložišta/kamini s prednjom i bočnom orijentacijom zahtijevaju pomno promišljanje onoga što se događa u prostoru. Bočni izražaj kamina nužno zahtijeva i otvaranje prostora u tom smjeru. Često se događa da osobe odaberu ovakav tip kamina, a onda bočnu stranu kamina orjentiraju prema zidu. Na taj je način negirano upravo ono što ovakav model kamina zahtijeva - aktiviranje prostora u dva smjera. Dovoljno je smjestiti fotelju na bok ili ostaviti slobodan prostor za komunikaciju i cilj je postignut! 

slika_5a__MCZ_Forma_75 Arhitektica savjetuje: Kako odabrati kamin
Ovaj će oblik povezati dva prostora, poput blagovaonice i dnevnog boravka pa ga je moguće smještati upravo na takva mjesta. Isto se odnosi i na otvaranje obje bočne strane kamina. Sve tri strane trebaju biti slobodne, a naglasak usmjeren na prednju frontu, osim ako se radi o kutnom kaminu. Kutna pozicija zahtijeva otvaranje prostora prema naglašenom kutu, a nikako njegovo negiranje elementima namještaja.

Ložišta/kamine s otvorenom prednjom i stražnjom frontom treba smjestiti u prostor u kojem se na dvije suprotne strane događaju zanimljive priče. To može biti zona sjedenja s jedne strane,  biblioteka ili blagovaonica s druge strane. Ovakve su kombinacije vrlo atraktivne, a zone pri tome ne moraju imati stilsku ili funkcionalnu poveznicu. Otvaranje bočne strane ovakvih kamina naglasit će i komunikaciju koja treba biti poveznica dvaju prostora kroz boju, materijale ili oblike.

Samostojeći kamini izuzetno su atraktivni u prostoru, ali rijetko izvedivi. Potrebna je velika površina prostorije, kao i dobra organizacija kako bi se postigao sklad. U ovakvoj postavi nužno je aktivirati cijeli prostor, jer se stvara snažna kružna veza oko kamina. 


Svaki od navedenih oblika kamina može stvoriti vrlo ugodne izražaje u prostoru. Promotrite prostor u kojem živite i razmišljajte o onome što je već samo po sebi izraženo. Prilagodite oblik kamina tim zahtjevima i tada ćete zasigurno uživati u njegovoj ljepoti.
Publisher:
gradimozadar.hr