tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 EU fondovi za poduzetnike – realnost ili utopija?

11 godina s Vama!

EU fondovi za poduzetnike – realnost ili utopija?

Foto: gradimozadar.hr
S ciljem ostvarivanja pozitivne poduzetničke klime te umrežavanja postojećih i potencijalnih poduzetnika, Grad Split u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o. provodi EU projekt "Malom kavom do velikog posla" u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.
Posjetili smo treći od osam planiranih Poduzetničkih kafića koji je održan 27. siječnja 2016. godine u hotelu Radisson Blu Ressort-u na temu "EU fondovi za poduzetnike – realnost ili utopija". Pred 120 okupljenih ljudi, predavači su govorili o svojim stvarnim iskustvima i problemima na koje su nailazili prilikom apliciranja i provedbe projekata za bespovratna sredstva EU fondova.Krešimir Budiša direktor tvrtke UHY Savjetovanje d.o.o - partner na projektu "Malom kavom do velikog posla", hrvatsko-poljskog društva stručnjaka za EU fondove.

Ističe kako je veliki problem u odustajanju poduzetnika zbog početnog neuspjeha. Naglašava kako su EU fondovi daleko od zadovoljavajućeg stupnja korištenja, posebice u Dalmaciji gdje je iskorišteno svega 20% od ukupno realiziranih EU fondova u Hrvatskoj. Kao najveći problem vidi nesređene zemljišne knjige i katastar, kao i lošu pripremljenost Hrvatske administracije koja je trebala predhoditi dolasku EU.

Smatra kako je veliki problem što poduzetnici nedovoljno poznaju materiju vezanu za EU fondove, te često očekuju brz i jeftin novac. Ističući da je za europski novac potrebno puno više truda, strpljenja, znanja i upornosti nego kod bilo kojeg drugog načina financiranja.

Do 2020. godine Hrvatska će moći iskoristiti 10,5 milrd EUR, a predviđanja su da će se od tog iznosa uspjeti povući između 40-60 % sredstava.


Tomislav Milinović direktor Calvados Club-a d.o.o, proglašen za najboljeg mladog poduzetnika u RH 2008.-2013. godine, te za najboljeg poduzetnika Splitsko-dalmatinske županije 2014. godine, također je korisnik strukturnih fondova EU.

Naglasio je kako je potrebno imati jasnu viziju i cilj budućeg poslovanja tvrtke da bi se dobila bespovratna sredstva, a nikako im se ne smije pristupati na način da se ona povlače samo zato što tamo negdje postoje. Poručio je okupljenim da su EU fondovi iz njegova iskustva izvrstan alat i podloga za razvoj svakog društva, no potreban je veliki trud i rad da bi se taj novac dobio.Svoje iskustvo podijelila je i Ana Bedalov, voditeljica šest R&D EU projekata Medicinskog fakulteta u Splitu i Instituta za jadranske kulture vrijednih preko 5 mil. EUR.

Poručila je prisutnima kako je najvažniji cilj prilikom pisanja EU projekata sve doslovno shvatiti i slijediti upute. Prilikom izrade bitna je pravovremenost, a prije svega poštivanje rokova.


Direktor tvrtke Purex d.o.o. Milivoj Dragošević, korisnik je IPARD sredstava za izgradnju novog pogona za preradu peradi vrijednog 3,5 mil. EUR.

Sredstva IPARD fonda kao i kredit HBOR-a, omogućili su im podizanje kvalitete te proširenje palete proizvoda kao i veći kapacitet za daljnji rast proizvodnje.