tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadrana

11 godina s Vama!

Plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadrana

Greenpeace
Greenpeace podsjeća kako je Inina plinska platforma Ivana D koja je pronađena krajem prošle godine, danas nakon 316 dana još uvijek na dnu Jadranskog mora. Aktivisti Greenpeacea su na glasovitom brodu Arctic Sunrise u blizini olupine razvili transparent dugačak 23 metra s natpisom "Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad".

Od hrvatskih vlasti zatražili su hitno rješavanje pitanja zastarjele plinske infrastrukture i upozorili na opasnost od istjecanja metana tijekom eksploatacije fosilnog plina koji značajno doprinosi klimatskoj krizi. Skrenuli su pozornost na peticiju europske građanske inicijative (ECI) kojom se traži zabrana oglašavanja svih fosilnih goriva i promocija fosilnog plina kao ekološki prihvatljivog. 

 

Gregor_Gobec_Greenpeace_5_1 Plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadrana 

 

Plinska platforma Ivana D koja pripada INA-i, pronađena je krajem prošle godine na 43 metra ispod površine mora 50 kilometara od Pule. “Prvo smo imali situaciju da plinska platforma nestane i nitko od nadležnih danima nema pojma gdje je nestala, a sad se čini da ta željezna grdosija ostaje na dnu Jadrana. INA, uz očiti blagoslov i nemar vlasti, ne uspijeva ukloniti ostatke s morskog dna i zanemaruje znanstveno dokazane prijetnje istjecanjem plina - izvor.  

 

Gregor_Gobec_Greenpeace_1_1 Plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadrana

 

Petra Andrić iz Greenpeacea izjavila je kako "nas odgovorni uvjeravaju da je bušotina Ivana D zatvorena - na isti način uvjeravani smo da je sam proces eksploatacije siguran i čist, unatoč brojnim zabilježenim curenjima metana diljem Europe. “Plin se ne smije oglašavati kao “prirodan” ili “zelen”. Istina je da fosilni plin prilikom gorenja emitira manje ugljičnog dioksida od ugljena i drugih fosilnih goriva, ali nije istina da ga to čini prihvatljivijim tranzicijskim gorivom od ugljena ili nafte. Jer postoji zamka: metan, glavna komponenta fosilnog plina, daleko je snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida". 

 

Gregor_Gobec_Greenpeace_2_1 Plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadrana

 

“Plin podstiče klimatsku krizu, baš kao i ugljen i nafta. Vlasti diljem svijeta moraju prestati financirati novu plinsku infrastrukturu javnim novcem, početi ulagati u tranziciju prema čistoj, obnovljivoj energiji u globalnim razmjerima i postupno ukinuti sva fosilna goriva. To je jedini način da izbjegnemo klimatsku katastrofu prema kojoj se jako brzo krećemo, izjavila je Joanna Flisowska, voditeljica europske Greenpeaceove kampanje protiv plina. 

 

Branka_Keser_Greenpeace_1 Plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadrana

 

“Greenpeace zahtijeva od hrvatske vlade da hitno ispita sve odobalne plinske platforme i eventualno istjecanje metana na njima te o rezultatima odmah i potpuno obavijesti javnost. Nakon toga Vlada mora zabraniti nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu te se okrenuti obnovljivim izvorima energije, prije svega solarima. Hrvatska je jedna od najsunčanijih zemalja u Europi, s potencijalom na vrhu, a po korištenju solarne energije na dnu. To se radikalno mora promijeniti, i to je put - jadransko sunce, a ne fosilni plin, zaključila je Petra Andrić. 

 

Gregor_Gobec_Greenpeace_4_1 Plinska platforma Ivana D još uvijek na dnu Jadrana  

 

Da je plin itekako štetno i opasno fosilno gorivo, upozoravaju i Greenpeaceovi aktivisti i volonteri, koji ovog vikenda u Rijeci prikupljaju potpise za peticiju europske građanske inicijative (ECI), kojom se traži novi zakon koji bi zabranio oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji. Uz Greenpeace, inicijativu je pokrenulo više od 20 europskih organizacija R. Cilj je prikupiti milijun potpisa u jednoj godini nakon čega je Europska komisija dužna odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon.

 

Više o ECI-ju i kako potpisati peticiju možete pronaći OVDJE.

Publisher:
gradimozadar.hr