tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1  CEMEX otvorio novi natječaj za Graditeljsku nagradu

11 godina s Vama!

 CEMEX otvorio novi natječaj za Graditeljsku nagradu

Ideje koje grade život
CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade otvorili su natječaj za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća u Hrvatskoj.

Natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX ove će godine biti otvoren do 23. travnja. Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije - Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje, u čak četiri kategorije: Održiva gradnja, Inovacije u graditeljstvu, Univerzalna pristupačnost i Društvena vrijednost.

 

U natječaju sudjelovati mogu svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tijekom posljednje dvije godine - 2020. i 2021. Prijaviti se mogu projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda. Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost i drugi stručni čimbenici.

 

Neovisni stručni Odbor nagrade i ove godine čine uvaženi stručnjaci u svojim područjima rada mr. sc. Petra Škevin, d.i.a., potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, prof. dr. sc. Alen Harapin, d.i.g., prodekan za tehnologiju, infrastrukturu i konkurentnost Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu i Daša Gazde, d.i.a., predsjednica Društva arhitekata Splita. 

 

Cemex_GN  CEMEX otvorio novi natječaj za Graditeljsku nagradu

 

Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan "Ideje koje grade život". Tvrtka prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj boljih praksi gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti. Svi nacionalni pobjednici koji će biti poznati u lipnju, bit će predstavljeni na službenoj stranici nagrade: https://premioobrascemex.com/

 

Pobjednici nacionalnog prednatjecanja predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, Međunarodnoj graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se krajem godine održati u Meksiku. 

 

Više informacija o natječaju za Graditeljsku nagradu CEMEX možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex

 

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

 

Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

 

U 2019. godini, projekt Poslovne zgrade u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru odnio je međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX u kategoriji Javne i poslovne građevine, dok je prošle godine nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine - projekt Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split -osvojio treće mjesto na međunarodnom natjecanju.