tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Obnova tradicionalne drvene arhitekture

11 godina s Vama!


Obnova tradicionalne drvene arhitekture

Tradicionalna drvena kuća - imanje Vukomerić
Foto: ZMAG
Obnova postojećih objekata često je bolje i efikasnije rješenje od gradnje iz početka, a posebno kada se temelji još i na održivom graditeljstvu.

Pravi primjer za to je reciklirano imanje Vukomerić gdje se istrošene drvene turopoljske kuće uz pomoć prirodnih materijala preobražavaju u lijepe niskoenergetske komforne kuće.

Potreba da pored održivog i privlačnog prostora za sebe stvore i otvoreni edukacijski centar za permakulturu i tehnologije održivog razvoja, potaknula je voditelja imanja Matka Šiška i njegov tim iz Zelene mreže aktivističkih grupa da populariziraju korištenje prirodnih i recikliranih građevinskih materijala pri obnovi i gradnji.

Graditeljski tim ZMAG-a bavi se obnovom drvene tradicijske arhitekture i pruža cjelovitu uslugu izgradnje ekoloških objekata za razne namjene. Vukomeric_1_prije Obnova tradicionalne drvene arhitekture  Vukomeric_1_poslije Obnova tradicionalne drvene arhitekture


Svaka kuća dizajnira se u skladu s lokalnim klimatskim prilikama, a pri obnovi se koriste isključivo prirodni i reciklirani materijali. S obzirom da je riječ o tradicionalnim turopoljskim kućama strukturalni element je drvo, a umjesto betonu prednost se daje cigli i kamenu. Prirodni materijali se mogu uvijek iznova iskoristiti jer su biorazgradivi, a njihovim korištenjem smanjuje se ukupna količina otpada u procesu gradnje. 

Svoju primjenu u obnovi imaju i otpadni materijali. Iskorištene automobilske gume punjene zemljom izvrsni su nosivi zidovi, a za pregradne zidove služe staklene boce ili stare limenke. Koristi se zemljana žbuka i prirodne boje na bazi gline i prirodnih pigmenata. Nakon što se ožbukaju takvi zidovi zadovoljavaju funkcionalne i estetske potrebe korisnika.

Ovakav tip gradnje iziskuje znatno više fizičkog rada od konvencionalnih kuća, ali rezultira znatno nižim energetskim troškovima. S obzirom da se koriste prirodni materijali ili što manje izmjenjene prirodne sirovine, uložena energija je manja. Osim ekološkog aspekta, vlasniku ovakav pristup može donijeti značajnu uštedu prilikom obnove, ali i kasnije uštedom energije. Dvije najvažnije pretpostavke za energetski efikasnu kuću su visok nivo izolacije i solarni pasivni dizajn. Deblja izolacija je od velike važnosti, a za nju se koristi isključivo ovčja vuna, dok bale slame djeluju kao izuzetna zvučna izolacija. Slamnati krovovi i krovovi od trske predstavljaju odličan način da se iskoriste lokalni materijali koji se mogu dobiti gotovo besplatno.


Vukomeric_2_prije Obnova tradicionalne drvene arhitekture Vukomeric_2_poslije Obnova tradicionalne drvene arhitekture


Navedeni načini obnove rezultiraju lijepim komfornim i niskoenergetskim kućama, koje dišu zajedno sa prirodom i privlače na odmor od užurbanog gradskog života. 

Više potražite u knjizi "Zeleni alati za održivu revoluciju", Brune Motika i Dražena Šimleše, koji djeluju u sklopu Udruge ZMAG. Vukomeric_3_prije Obnova tradicionalne drvene arhitekture  Vukomeric_3_poslije Obnova tradicionalne drvene arhitekture


  
Izvor/Zelena mreža aktivističkih grupa