tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 U Beču je i to moguće! Stambeno naselje koje proizvodi energiju

10 godina s Vama!

U Beču je i to moguće! Stambeno naselje koje proizvodi energiju

U Beču položen kamen temeljac stambenog naselja koje će samostalno proizvodi energiju

Novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu obuhvaća kao i obično obuhvaća sve ono što je za život neophodno: 557 subvencioniranih stanova, 31 poslovni prostor, dječji vrtić, zdravstvenu ustanovu te zelene površine. U naselju će energiju za grijanje i hlađenje zgrade proizvoditi same i to isključivo iz obnovljivih izvora.

 

Nakon dvije godine planiranja položen je kamen temeljac za novi stambeni projekt u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Inovativan je to primjer za priuštivo stanovanje s visokom kvalitetom življenja koji će se realizirati na velikom zemljištu u blizini autobusnih stanica i stanica podzemne željeznice, ali i obrazovnih ustanova te rekreacijskih zona.

 

 

Novo_stambeno_naselje_bit_e_realizirano_tijekom_2024.__expressiv U Beču je i to moguće! Stambeno naselje koje proizvodi energiju

Novo stambeno naselje bit će realizirano tijekom 2024. © expressiv

Posebnost stambenog kompleksa, koji nosi naziv Campo Breitenlee, je inovativni energetski sustav koji energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Energija će se proizvoditi lokalno i to u većem opsegu na godišnjoj razini nego što će se moći potrošiti. Emisije CO2 bit će svedene na nulu.

 

Energetska neovisnost će se omogućiti dubinskim bušenjem, termičkim aktiviranjem građevinske konstrukcije, bunarima, visokoučinkovitim toplinskim pumpama i fotonaponskim sustavom. Ovojnice zgrada smanjit će potrebu za energijom i stvoriti ugodan, prirodno klimatiziran unutarnji prostor. Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč zadnjih je nekoliko godina poduzeo važne korake u smjeru ekološki prihvatljive opskrbe energijom, a novi je projekt velik doprinos budućnosti bez fosilnih goriva.

 

Ozelenjivanje fasada i krovova te sadnja travnjaka, gredica i voćki pobrinut će se za prirodno hlađenje i ugodnu mikroklimu. Tako će se u središtu kompleksa nalaziti i park s klupama i mjestima za druženje, a stanovnici će imati prilike baviti se urbanim vrtlarstvom. Zgrade će imati zajedničke kao i multifunkcionalne prostore s kantinama, novo će naselje raspolagati i dječjim i sportskim igralištima. Poseban fokus stavljen je i na međugeneracijsku solidarnost i dobrosusjedske odnose.

Pomno promišljen koncept trebao bi se realizirati tijekom 2024.