tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 BESPLATNO PROZRAČIVANJE I ZAGRIJAVANJE PROSTORA POMOĆU TOPLOZRAČNOG SOLARNOG KOLEKTORA SolarVenti

11 godina s Vama!

BESPLATNO PROZRAČIVANJE I ZAGRIJAVANJE PROSTORA POMOĆU TOPLOZRAČNOG SOLARNOG KOLEKTORA SolarVenti

SolarVenti
Foto: SolarVenti
Solarni toplozračni kolektor je novost na Hrvatskom tržištu. To je Danski proizvod koji je na tržištu već 6 godina i u tom je razdoblju prodano oko 50.000 kolektora po cijelom Svijetu. Toplozračni kolektor predstavlja cjelovito rješenje za besplatno prozračivanje i dodatno zagrijavanje kuća, stanova, garaža, vikendica na moru ili u brdima (klijeti), mobilnih kućica (kampera), podruma, plovila.

Toplozračni kolektor je namijenjen za prozračivanje i dodatno zagrijavanje prostora. Hladnih, ali sunčanih dana, kolektor dobiva dovoljno sunčeve energije da pokrije gubitak topline uslijed niskih temperatura, tako da dodatno zagrijavanje prostora nije niti potrebno.

Za vrijeme izrazito hladnih zimskih dana (najčešće su to i sunčani dani), kad su gubici topline najveći, kolektor predaje dovoljno topline u prostor da je potrebno vrlo malo dodatne toplinske energije za dogrijavanje prostora klasičnim grijanjem. Ako u prostoru nitko ne boravi, nema potrebe za dodatnim grijanjem. 

U slučaju da se radi o prostoru u kojem se boravi (npr. dnevni boravak) uz uporabu solarnog kolektora SolarVenti, nema potrebe za otvaranjem prozora, jer će zrak u prostoriji biti uvijek svjež. Na taj način ostvarujemo dodatnu uštedu energije za grijanje i prozračivanje. SolarVenti je najbolje instalirati u uspravnom položaju (na nosače koji su dio opreme), na južnu, jugoistočnu ili jugozapadnu stranu objekta. Važno je da u zimi kada je sunce nisko, na kolektor ne pada sjena okolnih zgrada ili nekih drugih objekata. Montaža je jednostavna i korisnik je može sam napraviti, naravno, uz priložena uputstva. Smetnju može uzrokovati jedino bušenje rupe u vanjskom zidu kuće, promjera približno 13 cm. Sav potreban materijal se dobiva u isporučenom kompletu. Instalacija je moguća i na krovu u kojem se slučaju zahtjeva dodatna podkonstrukcija na koju se montira solarni kolektor, a duljina cijevi je u tom slučaju ograničena na max 2 m.

Toplozračni kolektor ima sa zadnje strane perforiranu aluminijsku ploču s velikim brojem malih rupica kroz koje vanjski svježi zrak ulazi u kolektor, gdje se zagrijava. Zrak putuje kroz apsorber (aluminijska ploča presvučena specijalnim premazom) u kolektoru, gdje se zagrijava. Kolektor, pomoću ventilatora, upuhuje topli i svježi zrak u prostor kroz gibljivu cijev koja prolazi kroz zid. S unutarnje strane zida montira se zračni ventil za ventilaciju s mogućnošću ručnog reguliranja količine zraka koju želimo u prostoru.

SolarVenti za rad koristi samo sunčevu energiju. Fotonaponska ćelija, ugrađena je u unutrašnjosti kolektora, te pokreće ventilator (12V) – priključak na električnu mrežu nije potreban! Funkcioniranje je automatsko i potpuno BEZ TROŠKOVA!!

SolarVenti1 BESPLATNO PROZRAČIVANJE I ZAGRIJAVANJE PROSTORA POMOĆU TOPLOZRAČNOG SOLARNOG KOLEKTORA SolarVenti

Ako instaliramo, u prostor u kojem boravimo, kolektor, npr. model SV14 (srednji kolektor, s elektronskim regulatorom) on će upuhivati 50-110m3/h zraka pri sunčanom vremenu. Snaga kojom ovaj kolektor zagrijava zrak je 1000W. Godišnji primjer: U Zagrebu ima prosječno 1.776 sunčanih sati (izvor: SolarVarmAir), od čega je 1.074 sunčana sata tijekom godine bez ljetnih mjeseci lipanj, srpanj, kolovoz. To znači, da kolektor proizvede 1000W x 1.074h =1.074kWh godišnje (u ljetnim je mjesecima isključen). Ako prosječna cijena kWh električne energije iznosi 1,05KN onda ušteda iznosi približno 1.127,00 KN/godišnje. Važno je imati na umu da zbog instalacije SolarVenti kolektora, po zimi nema potrebe za prozračivanjem prostora, otvaranjem prozora i na taj način izazivate gubitke topline, a time smanjujete i troškove grijanja.

Konačno, kvaliteta zraka u prostoru i zadovoljstvo stanovanja biti će neusporedivo bolje. Ako u grubo procijenimo gubitak zbog prozračivanja na 250KN/godišnje, to bi značilo da SolarVenti SV14, pored zdrave klime, uštedi vlasniku cca 1.400 KN/godišnje, što znači da se potpuno se otplati za otprilike 4,5 godina.

Pet različitih veličina kolektora zadovoljava potrebe svakog prostora veličine od 10m2 do 150m2. Kaskadnim instaliranjem više kolektora, moguće je prozračiti i velike prostore kao što su dvorane, bazeni, galerije i slično. Osnovni okvir kolektora je u boji aluminija, moguća je dobava i u crnoj ili bijeloj boji. Ventilator se može regulirati pomoću termostata, regulatora brzine ili običnog prekidača. Za objekte gdje se povremeno boravi dovoljan je običan prekidač koji dolazi u setu, a za prostore gdje se živi i radi preporučuje se instalacija kolektora koji je za razred veći od onoga koji je propisao proizvođač zbog boljih karakteristika i opremljenog s elektronskim regulatorom. Smanjenjem broja okretaja ventilatora na regulatoru podižemo temperaturu upuhivanja zraka u prostor.

SolarVenti kolektori su nezamjenjivo i povoljno rješenje za prostore koji su prazni najveći dio godine kao i za stambene prostore gdje se živi. Pri tome rade potpuno samostalno, bez troškova električne energije i troškova održavanja.

Jamstvo proizvođača i distributera vrijedi 5 godina, a životni vijek kolektora je minimalno 15-25 godina. Razdoblje povrata investicije od ulaganja ovisi o veličini kolektora i iznosi između 4-6 godina te se vrlo često isplaćuje prije isteka jamstvenog roka.

Kontakt: 098 468 068

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.cempres-usluge.hr

Publisher:
gradimozadar.hr