tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zgrada Novog kazališta

11 godina s Vama!

Zgrada Novog kazališta

Graditeljstvo Zadra
Foto: Znanstvena knjižnica zadar
Graditeljstvo Zadra
Od klasicizma do secesije, knjiga Marije Stagličić
Zgrada Novog kazališta

Na trgu nasuprot crkve Gospe od Kaštela, 1865. godine  bila je podignuta  zgrada Novog kazališta.
Pokretači gradnje tog prvog građanskog i javnog kazališta u Zadru bili su građani Š. Katić, A Stermich i N. Filippi. Za gradnju i opremu birani su vrhunski zanatlije i skupocjeni materijali u nastojanju da Novo kazalište bude reprezentativnije od pet godina starijeg kazališta Bajamonti u Splitu i istovremeno podizanog kazališta u Dubrovniku.
Autor projekta bio je venecijanski arhitekt Enrico Trevisanato, nadglednik radova inženjer Mihovil Klaić, a oslikavanje su izveli venecijanski slikari A. Zuccaro i C. Matesheg.
Zgrada zadarskog kazališta svojom suzdržanom neorenesansnom vanjštinom skrivala je bogatu i maštovito ukrašenu unutrašnjost.
Miješanjem neostilskih i egzotičnih ukrasa postizao se izraziti romantizam u arhitekturi, što je česta pojava u Zadru s kraja 19. stoljeća, a odraz je ukusa njegovih građana.

Zgrada Novog kazalištaO izgradnji navedenog kazališta, koje je na žalost srušeno nakon Drugog svjetskog rata, kao i o sveukupnoj arhitektonskoj situaciji u 19. stoljeću u Zadru, čitajte u knjizi Marije Stagličić pod nazivom “Graditeljstvo Zadra od klasicizma do secesije” koja je tiskana u Zagrebu 2013. godine.  

Knjiga je opremljena brojnim nacrtima, fotografijama u boji i kartom grada.

Može se kupiti u Sveučilišnoj knjižari „Citadela“ u Zadru, Ul. R. Boškovića 5 i u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu u Vukovarskoj 68. Online narudžbu  možete napraviti na linku: Institut za povijest umjetnosti.

Publisher:
gradimozadar.hr