tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ARHITEKTICA SAVJETUJE KAKO OSTVARITI ŽELJENU POPUNJENOST I DOBRE RECENZIJE APARTMANA

11 godina s Vama!

ARHITEKTICA SAVJETUJE KAKO OSTVARITI ŽELJENU POPUNJENOST I DOBRE RECENZIJE APARTMANA

Uređenje apartmana
Foto: Luka Gerlanac
U ovo doba godine za mnoge započinje sezona najma apartmana. Koja je sve pravila potrebno slijediti za uspješan turistički najam otkriva arhitektica Marija Šarušić.
Prije no što započnete iznajmljivati apartmane i sobe u privatnom smještaju, potrebno je zatražiti kategorizaciju objekta kojem se određuje broj zvjezdica / 2*,3*,4*,5*/ smještaja. Uvjeti koji se moraju zadovoljiti za određenu kategoriju propisani su Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu NN 85/2015. Objekti se svrstavaju u postojeće i nove. Ukratko ukoliko je građevina izgrađena prije 2008. god., svrstava se u postojeći objekt. Razlika između postojećeg i novog objekta je i u  predprostoru koji moraju imati svi novi objekti za sve 4 kategorije / 2*,3*,4*,5*/.

Uz formalno zadovoljavanje zakonskih kriterija , bitno je objekt opremiti i funkcionalno maksimalno iskoristiti kako bi uz visoku kategoriju ostvarili željenu popunjenost i dobre recenzije na portalima. Srećom, već malim ulaganjima u dekorativne elemente prostora i održavanjem apartmana čistim i urednim, postižu se bolji rezultati nego što ih pružaju formalne kategorije, tzv. zvjezdice.

Isticanjem prednosti Vašeg smještaja, kao što su vizure i pogled, osunčanost i osvijetljenost prostora, postavljanjem stolica za odmor pored prozora s pogledom na zelenilo ili more privlačite potencijalnog gosta željnog odmora. Sitnim detaljima i pravilnim pozicioniranjem opreme stvarate intiman prostor koji je danas sve više tražen. Standardni hladni „hotelski“ interijeri manje su privlačni od individualnog pristupa uređenju prostora kojim dobivate tople intimne prostore. Prije svega predlažem da oslobodite prostor od previše nepotrebnog namještaja. Onima koji si to mogu priuštiti savjetovala bih i izradu namještaja po mjeri, jer na taj način prostor u potpunosti postaje funkcionalan, pogotovo ako ga prenamjenjujete u apartman. Gosti sa sobom donese malu količinu stvari, te im veliki ormari nisu potrebni, oni samo zatvaraju prostor. Razmislite o postavljanju stalka za prtljagu jer tokom kratkog boravka gosti većinom robu ostavljaju složenu u koferu. Spavaću sobu očistite od suvišnih komada namještaja, važno je uz udoban prostran krevet imati jedan ormar/ladičar ili nišu za spremanje garderobe. Unaprijed isplanirajte kuhinjski prostor kako biste osigurali mjesto za spremanje namirnica i posuđa te dovoljno veliku radnu plohu, a poželjan je i veliki frižider. 

Ureenje_apartmana_3 ARHITEKTICA SAVJETUJE KAKO OSTVARITI ŽELJENU POPUNJENOST I DOBRE RECENZIJE APARTMANA

Današnji način i stil života zahtijevaju prisutnost na poslu i tijekom godišnjeg odmora. Osmislite mjesto za radni stol, on ne treba biti velik, bitno da je smješten uz dotok prirodnog osvjetljenja. Također, jedan od važnijih elemenata su vanjske terase i balkoni. Ne zaboravite ih pretvoriti u dnevni boravak na otvorenom,stoga predlažem da uložite novac u kavlitetnu sjedeću garnituru na terasama i balkonima te oslobodite dnevni boravak, jer tijekom ljetnih mjeseci gosti većinu vremena provode upravo pod vedrim nebom.

Uz smišljeno opremljen i čist apartman, udoban krevet te ugodnu terasu, pružate gostu uživanje u onome u čemu nema priliku uživati preko ostatka godine.

Ureenje_apartmana ARHITEKTICA SAVJETUJE KAKO OSTVARITI ŽELJENU POPUNJENOST I DOBRE RECENZIJE APARTMANA
Mnogi od Vas vjerojatno imaju dovoljno znanja i mogućnosti da većinu radova izvedu sami. Postoje i brojni portali za uređenje interijera koji mogu biti od pomoći i poslužiti kao inspiracija. No, često je savjet stručnjaka daleko isplativiji od cjelokupne adaptacije prostora, budući da ćete izbjeći naknadne troškove koji često nastaju uslijed samostalnog projektiranja apartmana. Još jedan neizostavan element u suvremenom turizmu je profesionalna fotografija privatnog smještaja. Imajte na umu da posjedovanje profesionalnog fotoaparata ne znači nužno i posjedovanje vještina fotografiranja. Priuštite svom potencijalnom gostu priliku da ga očaraju ljepote Vašeg prostora prije nego ga vidi uživo.

Razmislite prije nego krenete u adaptaciju kako biste sve mogli postići bolje rezultate popunjenosti, a da pritom nužno ne izdvojite veliku količinu novca.

Publisher:
gradimozadar.hr