tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Carlo Bartoli dobitnik je prestižne nagrade za karijeru u dizajnu Compasso d'Oro ADI 2016.

11 godina s Vama!

Carlo Bartoli dobitnik je prestižne nagrade za karijeru u dizajnu Compasso d

Carlo Bartoli
Foto: Bartoli Design
Prestižna talijanska nagrada Compasso d'Oro ADI dodjeljuje se osobama, tvrtkama i institucijama koje su dale izvanredan doprinos na području dizajna, istraživanja, obrazovanja, proizvodnje ili distribucije. Ovogodišnji dobitnik nagrade za karijeru u dizajnu je talijanski arhitekt i dizajner Carlo Bartoli.
Tijekom dodjeljivanja nagrade Compasso d'Oro istaknuti su razlozi zbog kojih je ova prestižna nagrada otišla u ruke arhitekta. Njegovo profesionalno iskustvo prepoznato je kako kombinira oblik poezije koji je stalno u potrazi za suštinom kreativnog čina zajedno s određenom sposobnošću empatije s potrebama rasta i razvoja brojnih kompanija namještaja. Njegov doprinos uvijek je bio originalan i inovativan i pridonio je uspjesima kompanija za koje je radio. Carlo Bartoli dao je dosljedni doprinos obogaćivanju kulture talijanskog dizajna i time zasluženo primio nagradu za karijeru u dizajnu.

Carlo Bartoli ističe: "Volim dizajnirati dugotrajne i nenametljive proizvode za koje se čini da su oduvijek bili tamo gdje ste ih smjestili, ali moraju probuditi maštu. Trudim se izbjeći banalnost zasnivanjem poticajnih i intrigantnih predmeta  ali pod uvjetom da pružaju blagostanje i udobnost. Iz tog razloga, moj dizajnerski izričaj teži ravnoteži i pokušava prenijeti kulturne vrijednosti, teži poštivanju dostojanstva tradicije i tehnoloških inovacija kada one poboljšavaju proizvod.  Studio je poput renesansne radionice, raspravljamo, kritiziramo ili rastavljamo ideje tijekom procesa dizajna. Uvijek težimo postizanju dugotrajnih proizvoda jer nam je kvaliteta najvažnija i obično je poboljšavamo kroz postupan proces i kontinuirani dijalog s proizvođačem."

Carlo_Bartoli_01 Carlo Bartoli dobitnik je prestižne nagrade za karijeru u dizajnu Compasso d'Oro ADI 2016.
CarloBartoli-Gaia-_Arflex-1967 Carlo Bartoli dobitnik je prestižne nagrade za karijeru u dizajnu Compasso d'Oro ADI 2016.
Carlo Bartoli, rođen 1931., surađivao je s brojnim tvrtkama koje su postale referentne točke za dizajn. Stvarao je proizvode poput Gaia fotelje- dizajnirane za Arflex 1967., uključene u stalnu postavu dizajnerske kolekcije MOMA u New Yorku i na Trijenalu u Milanu. Stvorio je i stolicu 4875 za Kartell, prvu stolicu u svijetu koja je u potpunosti napravljena od polipropilena i dio je zbirke dizajna u centru Pompidou u Parizu.

BartoliDesign-Octa-Bonaldo-2013 Carlo Bartoli dobitnik je prestižne nagrade za karijeru u dizajnu Compasso d'Oro ADI 2016.
Nakon nekoliko godina suradnje s kćeri Annom  i sinom Paolom i potpisivanjem njihovih proizvoda kao Bartoli Design, 2007. godine službeno je osnovan Bartoli Design studio za arhitekturu i dizajn koji nastavlja iskustvo započeto šezdesetih godina. Studio je dobio više priznanja nakon stolice R606 Uno, dizajnirane s inženjerstvom Fauciglietti za Segis, nagrađene 2008. godine nagradom  XXI Compasso d' Oro ADI, i u novije vrijeme čelična i staklena kolekcija stolova Octa za Bonalda, nagrađena 2014. nagradom Good Design Award.
Publisher:
gradimozadar.hr