tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Plutajuće platforme na jezeru Iseo

11 godina s Vama!

Plutajuće platforme na jezeru Iseo

Floating Piers
Foto: wolfgang volz © christo
18.lipnja inauguriran je projekt umjetnika Christa realiziran na jezeru Iseo u Italiji. Impresivna privremena instalacija golemog mjerila biti će otvorena za javnost 16 dana.
Christova instalacija "Floating Piers" konačno je otvorena za javnost. Dugo očekivana izvedba ovog iznimno složenog projekta umjetnika Christo i Jeanne-Claude otkriva 100.000 kvadratnih metara svjetlucave žute tkanine koja omata plutajuće gatove, povezujući različite točke talijanskog jezera Iseo. Posjetitelji imaju priliku hodati površinom jezera od gradića Sulzano do gradića Monte Isola, te do otoka San Paolo, koji je u potpunosti okružen plutajućim gatovima. 3 kilometra duga staza proteže se daleko u vodu, s okolnih planina nudi pogled iz ptičje perspektive zlatnom mrežom puteva koji vode u, i oko grada. Tkanina nastavlja put duž 1,5 kilometara pješačkih ulica u Sulzano i Peschiera Maraglio.

christo-italy-lake-iseo-golden-floating-pier-project-designboom-01 Plutajuće platforme na jezeru Iseo
christo-italy-lake-iseo-golden-floating-pier-project-designboom-05 Plutajuće platforme na jezeru Iseo
Koncept plutajućih platform umjetnici su začeli još davne 1970. međutim nisu se mogli odlučiti za jezero ili rijeku gdje bi projekt mogao biti realiziran. Prijašnje nerealizirane inačice predviđale su 2000 metara dugački mul na ušču rijeke Rio de la plata u Argentini. 1995. ideja je doživijela kasniju varijantu sličnim projektom za dva umjetna otoka u tokijskom zaljevu, ali ni ova varijanta nije zaživijela zbog uskraćivanja dozvola.

christo-and-jeanne-claude-floating-piers-lake-iseo-italy-designboom-06 Plutajuće platforme na jezeru Iseo
Jeanne-Claude je preminula u studenom 2009., ali Christo nastavlja s monumentalnim impresivnim projektima umjetničkog para. 2014. Christo je skautirao jezero Iseo u sjevernoj Italiji, pronalazeći najinspirativniju lokaciju za projekt, koji je 18. lipnja otvoren za javnost te će biti dostupan 16 dana, nakon čega će svi upotrebljeni materijali biti industrijiski reciklirani.

christo-and-jeanne-claude-floating-piers-lake-iseo-italy-designboom-08 Plutajuće platforme na jezeru Iseo
christo-floating-piers-open-to-the-public-in-lake-iseo-italy-designboom-108 Plutajuće platforme na jezeru Iseo
christo-and-jeanne-claude-floating-piers-lake-iseo-italy-designboom-04 Plutajuće platforme na jezeru Iseo
christo-and-jeanne-claude-floating-piers-lake-iseo-italy-designboom-010 Plutajuće platforme na jezeru Iseo

Autor/izvor: DAZ / designboom
Publisher:
gradimozadar.hr