tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJE

11 godina s Vama!

EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJE

Zdravo stanovanje
Foto: Velux
Uz veliki fokus na energetsku učinkovitost i uštede posljednjih godina često se zaboravlja jedan važan element, a to je utjecaj energetski učinkovitih domova na ljudsko zdravlje.

Sve što radimo kod energetske obnove domova radimo zbog ljudi, a upravo to se vrlo često stavlja u drugi plan. Točno je da nam energetska učinkovitost treba donijeti uštede, ali što smo napravili ako tako obnovljen dom i ljudi koji žive u njima pate od „sindroma bolesnih zgrada“ (Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje je da 30% novih i obnovljenih zgrada pati od tzv. Sick building syndrom-a, SBS)? Danas provodimo čak 90% vremena u zatvorenom prostoru, bilo radeći, u obrazovnim ustanovama ili našim domovima. Potpuno zatvorena vanjska ovojnica zgrade štedi energiju, ali istovremeno proizvodi i neke neželjene efekte poput povećane razine vlažnosti u prostoru ukoliko se on adekvatno ne provjetrava nekoliko puta na dan. Prosječna četveročlana obitelj na dan proizvede 10 litara vlage kroz kuhanje, tuširanje i ostale redovne aktivnosti tijekom dana. Procjenjuje se da danas u 80 miliona Europljana živi u vlažnim nezdravim domovima, a znamo da vlaga udvostručuje rizik od astme i alergija. Čak 1/3 domaćinstava u Europi pati od nekog oblika astme ili alergija. To su alarmantni podaci, i tu nažalost nije kraj. Djeca u školama izložena su zraku s visokom koncentracijom CO2 i nedovoljnoj količini dnevne svjetlosti. U takvoj unutarnjoj klimi često dolazi do glavobolja što direktno utječe na koncentraciju i produktivnost i učestale izostanke iz škole. Što možemo učiniti? Prije svega moramo se educirati i naučiti više o utjecaju domova na zdravlje ljudi.

VELUX je u suradnji s uglednim znanstvenicima Humboldt sveučilišta iz Berlina pokrenuo paneuropsko istraživanje na uzorku od 14.000 ispitanika koje ima za cilj dubinski istražiti pitanje zdravih domova, koliko znamo o njima i kako naše ponašanje i korištenje zgrada utječe na zdravlje i produktivnost korisnika. Nakon inicijalne studije 2015. godine koja nam je potvrdila da Europljani misle da zdravlje počinje kod kuće te da je dobar san, provjetravanje doma i dnevna svjetlost čak važnija od vježbanja i izbjegavanja alkohola i duhana za naše zdravlje, u novoj studiji koja je objavljena i predstavljena u Bruxellesu 20. travnja 2016, ušlo se u dublju analizu utjecaja domova na naše zdravlje. U nastavku je 5 ključnih saznanja.

#1 Nema zdrave Europe bez zdravih domova

Veliki broj Europljana pati od zdravstvenih problema i lošeg je općeg zdravlja svaki dan (25% ispitanika nikada ili rijetko se osjeća vitalno). Identificirano je 5 karakteristika zdravih domova.

Healthy Home Barometer 2016 identificirao je 5 karakteristika zdravog doma:

Dnevna_svjetlost EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJE Kvakiteta_sna EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJEUnutarnja_temperatura EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJEsvje_zrak EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJEodgovarajua_koliina_vlage EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJE

Zadovoljavajuća količina dnevne svjetlosti

Dobri uvjeti za kvalitetan san

Ugodna unutarnja temperatura

Svjež zrak

Odgovarajuća količina vlage

Uz dovoljno dnevne svjetlosti dvostruka je vjerojatnost da ćete se osjećati vitalno i biti puni energije, a to će također i imati pozitivan utjecaj na vaše opće zdravstveno stanje i rizik od infekcija.

Imate li dom koji omogućava kvalitetan noćni odmor, osjećat ćete se bolje i imat ćete više energije.

Ugodna unutarnja temperatura prostora – niti prehladno niti pretoplo – smanjit će rizik od infekcija nosa i grla.

Provjetravanje doma osigurava nam više energije i pomaže kod izbjegavanja infekcija grla i nosa.

Gljivice i plijesan po kući povećavaju rizik od infekcija grla.

#2 Obnovu domova motiviraju uštede energije i povećanje udobnosti

Na pitanje zašto renoviraju domove Europljani u 75% slučajeva odgovaraju da je to zbog ušteda na troškovima energije, ali njih 73% također kaže da je to radi boljeg općeg osjećaja udobnosti, vitalnosti i zdravlja kod kuće. Ušteda energije i udobnost idu ruku pod ruku kada govorimo o motivaciji za obnovu doma.

Velux2 EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJE

#3 Zdrav dom je sretan dom

Danas je čak 50% Europljana djelomično ili jako nezadovoljno svojim domom. Ako želimo popraviti situaciju, moramo pogledati što čini zdrav dom. Karakteristike koje doprinose zdravom domu istovremeno povećavaju zadovoljstvo domom. To je potvrđeno u svih 14 zemalja u kojima je provedeno istraživanje Healthy Home Barometer 2016.

#4 Europljani previđaju važnost dnevne svjetlosti

76% Europljana kaže da mora uključivati umjetnu rasvjetu tijekom dana. To pokazuje da ispitanici unatoč tome što žele zdrav dom, ponekad to nisu u mogućnosti ostvariti i pristaju na kompromise.

#5 Zdraviji domovi zahtijevaju zajednički napor

Jasna je veza između onoga što Europljani žele za svoje domove, što je dobro za njihovo zdravlje i kvalitetu života i onoga što je dobro za društvo u cjelini. Građevinska industrija koja se bavi obnovom stambenog fonda bi trebala u obzir uzeti sve karakteristike zdravog doma. Zdravi domovi trebaju odgovarajuću količinu dnevne svjetlosti i svježeg zraka. Zdravi domovi imaju potencijal uštede energije, očuvanja zdravlja te povećanje produktivnosti i kvalitete života (i konačno smanjenja troškova odsustva s posla i liječenja). Kao društvo, trebali bismo razmišljati o zdravom stanovanju jer su zgrade tu radi nas, radi čovjeka koji bi morao ostati u centru svih naših težnji.

Više o istraživanju i PDF brošuru preuzmite ovdje.

VELUX_ EUROPLJANI UČE ŠTO JE ZDRAVO STANOVANJE
Publisher:
gradimozadar.hr