tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Druženje članova Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju prije ljetne stanke

11 godina s Vama!

Druženje članova Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju prije ljetne stanke

GBPRO polaznici
Foto: Hrvatski savjet za zelenu gradnju
Hrvatski savjet za zelenu gradnju održao je radni sastanak svojih članova prije ljetne stanke, u četvrtak, 07. srpnja 2016. godine u Zagrebu u prekrasnom zelenom okruženju Golf Country Club-a.
Razmatrali su metode za unaprjeđenje djelovanja udruge i podijelili certifikate Green Building Professional.
Druženje članova, Upravnog odbora i radnog tima udruge započelo je pozdravnim govorom arhitektice Petre Škevin, predsjednice Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, koja je istaknula ključne točke rada udruge tijekom prvih šest mjeseci 2016. – status Established članstva u World Green Building Council (www.gbccroatia.org) organizaciji drugu godinu za redom, činjenicu da se članovi Upravnog odbora apliciraju za članove WorldGBC Upravnog odbora, da je u travnju 2016. potpisan Ugovor o suradnji između EBRD-a i WGBC-a u Zagrebu, a u svibnju Sporazum o suradnji s DGNB-om sa svrhom promocije i implementacije navedenog sustava certificiranja na hrvatsko tržište. Također, od lipnja 2016. godine HSZG je redovan član Hrvatskog inženjerskog saveza koji broji 20.000 članova svih inženjerskih struka s kojima će se razvijati zajednički edukativni programi. Posebno je naglašena činjenica da je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske lansiran dokument - „Upute za prijavitelje i korisnike operativnog programa konkurentnosti i kohezija o provedbi horizontalnih načela“, koje između ostalog obrađuju temu održive gradnje, te da je trenutno u izradi dokument „Smjernice za zelenu gradnju -  Hrvatski certifikat zelene gradnje za javne i komercijalne građevine“ u sklopu radne skupine HSZG-a pod vodstvom prof. dr. sc. Saše Marenjaka, člana Upravnog odbora HSZG-a.

Petra_Skevin Druženje članova Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju prije ljetne stanke
Alan Perl, voditelj projekta BUILD UPON (www.buildupon.eu), predstavio je okupljenima tijek dosadašnjeg razvoja projekta BUILD UPON, najvećeg svjetskog projekta suradnje u području energetske obnove zgrada. Glavni cilj projekta je kreiranje verzije 2 strategije energetske obnove zgrada zajedno sa još 13 zemalja članica konzorcija. U sklopu projekta predviđeno je odraditi i 6 radionica u Zagrebu, svaku sa različitom tematikom i sudionicima kako bi projekt imao što kvalitetniju diseminaciju. Svrha radionica je  suradnja na izradi tehničke i zakonske regulative, nalaženje novih modela financiranja, podizanje znanja i svijesti investitora i krajnjih korisnika i stalna edukacija svih sudionika projekata energetske obnove. Projekt završava u ožujku 2017. godini.

Početkom srpnja članovi HSZG-a ocjenjivali su, putem anonimne on line ankete, aktivnosti i ključne strateške smjernice udruge, te je predmetno okupljanje bilo prilika za predstavljanje rezultata ankete. Snježana Turalija, izvršna direktorica HSZG-a, predstavila je rezultate ankete o zadovoljstvu aktualnih članova udruge uz glavne naznake da postoji veliki broj dugogodišnjih članova, da i dalje treba zastupati regionalni pristup (na području cijele RH) u provedbi aktivnosti udruge, da je visokih 95% članova koji su zadovoljni radom i uslugama udruge. Još jedna bitna stavka ankete je i pitanje poznavanja razlike zelene gradnje i pojma energetske učinkovitosti za hrvatske građane (prema mišljenju članova), gdje je članstvo odgovorilo da smatraju da više od 97% njih ne prepoznaje te da isto tako 59% poslovne i stručne javnosti također ne prepoznaje što je zabrinjavajuće i na čemu će cjelokupno članstvo i dalje intenzivno raditi u budućem periodu.

Članovi Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju razmatrali su metode za unaprjeđenje  djelovanja udruge u sklopu radionice i rada u grupama. Ključno je bilo shvatiti čime su članovi zadovoljni, a čime ne u radu udruge, što im udruga treba/može pružiti, koje ciljane aktivnosti bi udruga trebala pružiti u njenom budućem djelovanju. Rad u grupama je bio izrazito djelotvoran i poticajan.
Povodom završetka cjelogodišnje 5. generacije polaznika edukacije Green Building Professional 2015/2016, Petra Škevin, predsjednica HSZG-a, svečano je uručila međunarodne certifikate polaznicima edukacije, kojih sada na hrvatskom tržištu ima 144. Sve dosada certificirane stručnjake zelene gradnje možete potražiti ovdje.

Članstvu Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju u ovom je trenutku pridruženo 96 tvrtki, institucija, studenata i fizičkih osoba s tendencijom rasta u okviru sve većih potreba za primjenom zelenih principa u graditeljstvu, a na ljetnom druženju okupili su se zeleni brandovi hrvatskog graditeljstva - Aco građevinski elementi d.o.o., AGC Flat Glass Adriatic d.o.o., Baldinistudio d.o.o., Bauder d.o.o., Bricmore, Caparol d.o.o., Daikin Hrvatska d.o.o., Dilj d.o.o. Vinkovci (NEXE GRUPA), Experto crede d.o.o., Fibran nord-podružnica Zagreb, Fabrika arhitekti, Grad Velika Gorica, Graniti Lučko d.o.o., GTC Nekretnine d.o.o., Hansgrohe d.o.o., HEP ESCO, Holcim Hrvatska, HPB Nekretnine, iC artprojekt d.o.o., INOUTIC/DECEUNINCK d.o.o., KLIMAPROING d.o.o., KNAUF d.o.o., Knauf Insulation d.o.o., Ksiteh d.o.o., Mapei Croatia d.o.o., Meridian 16 Business Park d.o.o., Opereta d.o.o., PPP Centar, Program Sava d.o.o., Projekt jednako razvoj d.o.o., ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o., Schneider Electric, Sika Croatia d.o.o., Tehnika d.d., VMD Model, Zagreb nekretnine d.o.o. Unicredit Group.
Publisher:
gradimozadar.hr