tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 JAVNA RASPRAVA NA TEMU PROJEKTA "MARASKA PARK"

11 godina s Vama!

JAVNA RASPRAVA NA TEMU PROJEKTA "MARASKA PARK"

"Maraska park"
Foto: gradimozadar.hr
Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra održao je danas javnu raspravu o prijedlogu II Izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija "Maraska-park"

Na sjednici gradskog vijeća 11. srpnja 2014. god. Na zahtjev Zadar resorta u vlasništvu Dogus Hrvatska došlo je do izmjene prvotnog plana uređenja centralnih funkcija Maraska hotela, na temelju kojeg se dana 12. srpnja 2016. vodila javna rasprava o daljnjim izmjenama.

Na početku javne rasprave zamjenik pročelnika Matko Segarić istaknuo je kako je tema rasprave isključivo promjena plana na području zgrade budućeg hotela. Novim planom se želi osigurati bolja kategorizacija smještaja i dovoljan broj parkirnih mjesta. Kako ističe izmjene se odnose isključivo na prostor koji je u vlasništvu Dogus grupe. Prema novom planu Dogus gupe uz zgradu Maraske gradila bi se još jedna zgrada koja bi zadovoljila potrebu za hotelskim kapacitetima, te će se graditi 100 umjesto prvotno planiranih 130 stanova.


Javna_rasprava JAVNA RASPRAVA NA TEMU PROJEKTA "MARASKA PARK"

Koordinator Zoran Šuša izložio je plan, nakon čega je uslijedila javna rasprava. Građane je najviše zanimalo što će se dogoditi s Maraska parkom, hoće li on i dalje biti dostupan svim građanima ili će postati dio hotela. Isto tako, sličan problem nastaje i s plažom Jadran koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg hotela. Postavlja se pitanje hoće li biti dana u koncesiju Dogus grupi i tako onemogućiti pristup građanima. Novim planom planira se i izgradnja ceste koja bi povezivala Obalu kneza Trpimira s ulicom Miroslava Krleže i na taj način omogućiti investitoru bolju povezanost unutar hotelskog kompleksa. Postavlja se pitanje i nedovoljne količine zelenih površina unutar hotelskog kompleksa koje prema zakonu moraju zauzimati 20% površine.


Izgradnja_nove_prometnice JAVNA RASPRAVA NA TEMU PROJEKTA "MARASKA PARK"

Zamjenik pročelnika u više navrata je istaknuo kako pitanje parka i plaže nisu predmet ove javne rasprave, ali ističe kako do koncesioniranja plaže ne može ni doći dok se u Ministarstvu pomorstva ne potvrde granice pomorskog dobra u Gradu Zadru, a one su već neko vrijeme na čekanju. Prikazani plan izgleda plaže Jadran napravio je prije pet godina akademik Nikola Bašić kao dio studije uređenja zadarskog "lungomare".

Na naš upit zamjenik načelnika istaknuo je kako za sada nema planova za uređenje parka koji se nalazi uz sam hotel, a koji je u vlasništvu Republike Hrvatske. Uređenje bi moglo doći na red kada u proračunu bude dovoljno sredstava za to. Naglasio je kako park nije tretiran izmjenom i kako će se prema zamisli arhitekta dosadašnji zid rekonstruirati i postati poveznica između hotela i parka.


Burak_Baykan JAVNA RASPRAVA NA TEMU PROJEKTA "MARASKA PARK"

Na javnoj raspravi je prisustvovao i Burak Baykan, direktor Dogus Hrvatska, koji je upoznao prisutne sa samim projektom. Ističe kako je plaža kao takva javno dobro te da oni nisu inicirali da po pitanju toga dođe do promjena, oni će kada hotel bude gotov pratiti proceduru i javiti se na natječaj Gradu Zadru za koncesiju ako dođe do toga. U cilju im je napraviti što uspješniji hotel s 5 zvjezdica koji će donijeti dodatnu vrijednost Zadru kao turističkoj destinaciji, a isto tako, omogućiti kvalitetniji život samih građana. Prema sadašnjem planu hotel će imati 130 soba umjesto planiranih 86 koje su nedovoljne za ponudu hotela s 5 zvjezdica, a na drugom dijelu bit će izgrađeno 100 stanova. Prethodni projekt pokraj zgrade Maraska sadržavao je 7800 m2 stambenog prostora, koji je kao takav trebao stajati pokraj zgrade Maraske. Upravo iz razloga da se to ne dogodi odlučili su otkupiti projekt Palace. Danas tamo prema planu nastaje centar s barovima, restoranom te otvorenim trgom koji će biti mjesto susreta i poveznica hotela, rezidencijalne zone i grada, te će imati ukupno 3000 m2 površine. Riječ je o otvorenom prostoru koji će biti dostupan svim građanima Zadra, jer smatraju da hotel ne može živjeti bez ljudi. Ovaj dio za sada u planu nije vidljiv, te će biti prezentiran građanima u rujnu ove godine. Gradnja i restauracija samog hotela se planiran za jesen, a otvorenje hotela se planira za sezonu 2019.-u.

Primjedbe na predloženi DUP Maraska moguće su do 18. srpnja u 15 sati.

Publisher:
gradimozadar.hr