tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Betonska kuća koja “lebdi” kako bi olakšala otjecanje kišnice

11 godina s Vama!

Betonska kuća koja “lebdi” kako bi olakšala otjecanje kišnice

Ark
Foto: Jakub Certowicz
Proizvodnja betona izuzetno je energetski intenzivna i proizvede čak 10% globalne emisije CO2. No, kada su u pitanju sigurnost i trajnost beton je teško nadmašiti. Iz tog razloga je Robert Konieczny, vodeći arhitekt arhitektonskog biroa KWK Promes, odabrao baš ovaj materijal za izgradnju vlastite obiteljske kuće na brežuljku u južnoj Poljskoj.
Kuća Ark na prvi pogled djeluje kao da lebdi jer je blago povišena iznad tla kako bi omogućila otjecanje kišnice. Njezin krov vizualno podsjeća na starinski brod, a zbog svog oblika olakšava otjecanje oborinskih voda i smanjuje rizik od klizišta. Kuća je povišena nekoliko inča kako bi omogućila otjecanje vode i otpadnih tvari, a sa samo jednim kutom je u bliskom kontaktu s tlom. 

KWK-Promes-concrete-Konieczny-Ark-4 Betonska kuća koja “lebdi” kako bi olakšala otjecanje kišnice
KWK-Promes-concrete-Konieczny-Ark-6 Betonska kuća koja “lebdi” kako bi olakšala otjecanje kišnice

Prirodna dnevna svjetlost preplavljuje unutarnji prostor, koji također ostvaruje prednost od unakrsne ventilacije kroz ostakljena vrata. U kuću se ulazi preko betonskog mosta, koji ima i funkciju stepenica i zatvarača prozora.

Kako bi se očuvao pogled na dolinu koja okružuje kuću nisu postavljene ograde ni vrtovi jer vlasnik smatra kako je u ovom slučaju najbolji dizajn vrta nedostatak istog. 


Izvor/Inhabitat

Publisher:
gradimozadar.hr