tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 1OORIS - 100 BROJEVA ČASOPISA ORIS

11 godina s Vama!

1OORIS - 100 BROJEVA ČASOPISA ORIS

Oris kuća arhitekture
Foto: Oris
U subotu, 10. rujna 2016. u 13 sati otvara se izložba svih tiskanih brojeva Oris časopisa za arhitekturu i kulturu življenja.
Oris u svom izdavačkom portfelju ima hrvatska i slovenska izdanja i još niz tiskovina koje su nastale u Orisovoj kući. Izlazak, sada već stotog broja, smatramo vrijednim posebnog slavlja i veselja.

Prvi broj Orisa izašao je 2. ožujka 1999. godine, a tvrtka je počela sa radom godinu ranije. Smatramo se punoljetnima!

Pitali su me, kako bih pozicionirao i razlikovao Oris unutar globalnog polja arhitektonskih institucija. Odgovor je jednostavan: globalno ne postoji mnogo drugih institucija koje bi usporedivo kompetentno i sadržajno razvitak arhitekture refleksijom promicale i komentirale poput Orisa. Časopisom, Danima Orisa, izložbama i svim drugim aktivnostima doprinosi propagiranju i sadržajnom promišljanju suvremene arhitekture. To je istinska kuća arhitekture, pra-koliba, odakle sve polazi.  (Dietmar Steiner)
U jubilarnom stotom broju moći ćete pročitati intervjue ekskluzivno vođene sa nekim od najuglednijih imena arhitektonske i umjetničke scene, kao što su Alejandro Aravena, dobitnik najprestižnije arhitektonske nagrade za 2016. godinu – Pritzkerove nagrade; Toyo Ito,  japanski arhitekt, autor, također laureat prestižne Pritzkerove nagrade; Denise Scott Brown, sa suprugom Robertom Venturijem obilježila teoriju i praksu Postmoderne; Juhani Pallasmaa, finski arhitekt i teoretičar, jedan od najvažnijih kritičara arhitekture;  Boris Groys, filozof, esejist, likovni kritičar i priznati stručnjak za umjetnost i književnost ruske avangarde; Damir Fabijanić, majstor fotografije, jedan od osnivača Orisa, izdavač časopisa Iće i Piće; Damil Kalogjera, istaknuti fotograf, sjajan portretist, izuzetan profesionalac;  Bogdan Žižić, hrvatski redatelj i scenarist; Miljenko Jergović, književnik i novinar, dobitnik mnogih domaćih i stranih književnih nagrada za svoja djela, Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar i kustos; autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu; Boris Magaš, doajen hrvatske arhitekture, autor splitskog stadiona, Haludova, bio je nezamjenjiv profesor, učitelj mnogim generacijama studenata arhitekture.

Čitav broj će biti i s primjetno većim brojem stranica i u još većoj nakladi.

Izložba će biti otvorena do 24. rujna 2016. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.
Publisher:
gradimozadar.hr