tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU

11 godina s Vama!

UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU

Skandinavski stil
Foto: Biljana Pažin
Moj novi izazov u uređenju bilo je dizajniranje interijera u određenom stilu prema želji klijenta. Za početak je bilo najvažnije precizno definirati zahtjeve kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije zamišljene vizije klijenta.
Zadatak dizajnera interijera nije samo stvoriti vizualno lijep prostor, već i udoban i funkcionalan prostor koji će zadovoljiti potrebe svih članova obitelji. Prilikom stvaranja koncepta interijera važno je ispitati navike članova obitelji, saznati poslove kojima se bave, boje koje vole, stil uređenja koji žele. Isto tako, jako je važan pravilan razmještaj prostorija u stanu osim prema njijhovoj funkciji i prema korištenju dnevnog svjetla, kao i odabir rasvjete.

skandinavski_stil_ureenja UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU
KONCEPT I IDEJNO RJEŠENJE

Stan pripada mladoj obitelji s dvoje djece. Na njihov  zahtjev bilo je potrebno izraditi idejno rješenje, te jednosoban stan od  78,00 m2 pretvoriti u trosoban stan sa dvije manje kupaonice.


tlocrt UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU


idejno_rjesenje_309x214 UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU
Dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju povezali smo u jednu cjelinu i smjestili na južni dio stana koji obiluje prirodnim dnevnim svjetlom i ima izlaz na balkon. Na ulazu u stan nalazi se predprostor sa predviđenim ormarom za obuću. Do ulaza je sprema , a nasuprot njoj smjestili smo manju kupaonicu. Roditeljsku spavaću sobu predvidili smo kao odvojeni intimni dio u koji smo smjestili garderobu i zasebnu kupaonicu. Soba ima i izlaz na lođu. Jedna dječja soba smještena je do roditeljske sobe, dok se druga nalazi na južnom dijelu stana, pored dnevnog boravka.

ureene_interijera_5 UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU
Budući da je stan smješten na zadnjem katu manje stambene zgrade izgrađene 1958. g i da je međukatna konstrukcija izrađena od kombinacje drvenih greda i AB sistema isteg, bila je potrebna rekonstrukcija poda i dodatna izolacija stropa . Bilo je potrebno izravnati unutarnje zidove, budući da su prethodno bili žbukani vapnenim mortom. Također je trebalo paziti na položaj kuhinje i kupaonica zbog izvedbe potrebnih instalacija u  podu. Pregradni zidovi su predviđeni od gips-kartonskih ploča sa izolacijom i provlačenjem svih potrebnih instalacija, dok je u spušteni strop predviđeno smještanje rasvjetnih tijela i instalacija struje i klime. Odredili smo položaj i dimenzije namještaja za sve prostorije i predvidili  instalacije za televizijski i internetski priključak u svim sobama.

UREĐENJE INTERIJERA

Nakon potvrđenog idejnog rješenja, razgovarali smo s klijentima o njihovim željama i stilu uređenja.

Željeli su da se uređenje prostora bazira na skandinavskom stilu. Ovaj stil uređenja poznat je po svojoj jednostavnosti i iskoristivosti prostora, a bazira se na funkcionalnosti, čistim linijama, besprijekornoj izradi i nenametljivoj eleganciji. Prepoznatljivi elementi skandinavskog stila su drvo i bijela boja. Držeći se tog pravila, dizajnirali smo bijelu kuhinju koja je prilagođena prostoru i željama vlasnice, a za podnu oblogu odabrali smo izbjeljeni hrastov parket. Također veliku smo pažnju posvetili upotrebi prirodnog svjetla i odabiru kvalitetne rasvjete.

ureenje_interijera_4 UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU
Kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak orjentirani su prema jugu, tako da stan obiluje prirodnim dnevnim svjetlom, dok je za poseban ugođaj u večernjim satima predviđena led rasvjeta smještena unutar spuštenog stropa. Pri uređenju interijera u skandinavskom stilu, također se često koriste tapete šarenih uzoraka koje se obično stavljaju na jedan zid. To smo pravilo primjenili u blagovaonici gdje smo na zid postavili tapetu cvjetnog uzorka, dok smo zid iza šanka obojali bojom za školsku ploču na kojoj će obitelj moći jedni drugima ostavljati poruke. Stol za blagovanje smješten je u sredini kuhinje s pogledom na balkon i predstavlja ugodno mjesto za obroke i druženje obitelji. Uz kutnu garnituru  nalazi se bijeli klupski stolić koji se po potrebi može razvući kako bi se postigla veća površina, a nasuprotan zid smjestili smo TV zonu s visećim ormarićima i policama.

Budući da u prostoru prevladavaju bijeli zidovi te hladna siva i crna boja, bilo je potrebno koristiti življe boje i uzorke na dekorativnim dodacima kao što su ukrasni jastuci i deke na sjedećoj garnituri te slike na zidovima.

ureenje_interijera_7 UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU
Prilikom uređenja prostora cilj nam je bio stvoriti ugodan i gostoljubiv ambijent gdje će obitelj moći uživati u zajedničkim trenucima.

IZVEDENO STANJE

Protekli tjedan posjetili smo mladu obitelj koja se nedavno uselila i iako još nisu u potpunosti opremili stan, bilo nam je drago vidjeti da su zadovoljni i da se ugodno osjećaju u svom novom domu.

izvedeno_stanje UREĐENJE INTERIJERA U SKANDINAVSKOM STILU
Na projektu su radili Biljana Pažin, Marina Jelačić i Edi Barać.

Publisher:
gradimozadar.hr