tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 5. TJEDAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI GRADA ZADRA

11 godina s Vama!

5. TJEDAN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI GRADA ZADRA

Tjedan energetske učinkovitosti
Foto: gradimozadar.hr
Grad Zadar i ove godine organizira peti po redu tjedan energetske učinkovitosti Grada Zadra od 26. rujna do 1. listopada 2016. godine.
U okviru plana Republike Hrvatske 20-20-20 do 2020. god. sudjeluje i Grad Zadar, cilj plana je postići smanjenje misije stakleničkih plinova, povećanje energetske učinkovitosti i ostvarenje udjela obnovljivih izvora energije.

Kao dio točke povećanje energetske učinkovitosti Grad Zadar održat će se niz događanja s ciljem razvijanja svijesti o nužnosti učinkovitog korištenja energije kao i promocije energetski učinkovitih uređaja i korištenja obnovljivih izvora energije.

Tematska predavanja i radionice biti će dostupni svoj zainteresiranoj javnosti, a predviđene su i radionice za djecu predškolske dobi u Dječjem vrtiću Radost područnim objektima Višnjik, Voštarnica i Vruljica te Dječjem vrtiću Sunce područnim objektima Ciciban i Jazine.

Sva predavanja održat će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na koja su dobrodošli svi zainteresirani građani. Tjedan završava u subotu, 1. listopada 2016. godine održavanjem Sajma energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na Forumu na kojem će se predstaviti vodeći proizvođači i tvrtke iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije putem demonstracijskih vozila i/ili štandova s informativnim brošurama. Na Sajmu će građani u okviru kampanje EU projekta CB-GREEN moći dobiti informacije o učinkovitom korištenju energije u vlastitom domu, također obitelji s djecom s područja Grada Zadra će u okviru EU projekta FIESTA moći zatražiti besplatno energetsko savjetovanje i energetsku analizu doma, dok će Zadarska županija, umirovljenicima i građanima slabijeg imovinskog stanja koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s područja Grada Zadra i Zadarske županije u okviru promicanja energetske učinkovitosti donirati štedne LED žarulje.

Raspored događanja po danima:

Ponedjeljak, 26. 9. 2016., Narodni trg, 10:00 - 12:00

- Savjetovanje građana "Više energije-manji račun"

Kampanja u okviru EU projekta CB-GREEN

EE tim Grada Zadra

U okviru EU projekta CB-GREEN članovi EE tima Grada Zadra savjetovat će građane o mogućnostima uštede energije i sufinanciranja mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ostalim pitanjima iz područja energetske učinkovitosti.

Utorak, 27. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 13:00 – 16:00

- Simpozij o zelenoj gradnji "Zašto graditi zeleno?"

Ulaz je slobodan, a sudjelovanjem se mogu prikupiti i komorski sati u Programu stručnog usavršavanja

Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Na Simpoziju „Zašto graditi zeleno?“ koji će se održati u sklopu Tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra stručna i ostala zainteresirana javnost će moći doznati kakvi se materijali i tehnologije koriste u zelenoj i održivoj gradnji, koje zakonske smjernice usmjeravaju na takvu vrstu gradnje te koje proizvode i usluge pritom koristiti…

5. zadarski tjedan energetske učinkovitosti odvija se paralelno s održavanjem Svjetskog tjedna Zelene gradnje koji se ove godine održava od 26. rujna do 2. listopada 2016. godine. World Green Building Week je vodeći događaj globalnog pokreta zelene gradnje – kojeg organizira Svjetski Savjet za zelenu gradnju na čelu s mrežom od 74 nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju i njihovih 27.000 tvrtki članica. Poanta Svjetskog tjedna zelene gradnje je podizanje svijesti o zelenim zgradama širom svijeta, naglašavajući kako su najučinkovitije sredstvo za postizanje niza ekoloških, društvenih i ekonomskih ciljeva, do rješavanja problema klimatskih promjena sa svrhom stvaranja održivih domova, poduzeća i zajednice - boljeg mjesta za ljude u kojem se igraju, žive i rade.

Simpoziji o zelenoj gradnji najpoznatije su edukativne aktivnosti Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG). To su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji.

Svrha Simpozija je educirati i informirati opću i stručnu javnost o zelenoj gradnji, njenim principima kao i mogućnostima uštede, očuvanja okoliša, upravljanja raznim prirodnim resursima poput vode, šuma, obnovljivih izvora energije i slično, a sve u svrhu implementacije istih na buduće projekte.

Simpoziji su organizirani kao konferencije u dva dijela pri čemu je prvi teoretskog karaktera gdje stručnjaci iz raznih područja, a opet usko vezani uz tematiku pojedinog Simpozija, predstavljaju osnovna načela zelene gradnje obzirom na temu koja je nositelj Simpozija. Drugi dio orijentiran je članovima HSZG-a, kao i ostalim relevantnim sudionicima tržišta koji kroz stručnu prezentaciju predstavljaju implementaciju svojih proizvoda i usluga u graditeljske projekte omogućujući na taj način stručno-tehničku poveznicu sa prvim dijelom predavanja.

Srijeda, 28. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 9:00 – 14:30

Informativne radionice "Obnova škole na energetski učinkovit način"

- 9:00 Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u školama i vrtićima

REA Sjever, radionica u okviru EU projekta CB-GREEN

Informativne radionice namijenjene su rukovodećem i stručnom osoblju osnovnih škola i dječjih vrtića te ostalim zainteresiranim stručnjacima.

- 13:30 Predstavljanje Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Zadra za razdoblje 2017. - 2019.

REA Sjever

Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Zadra za razdoblje 2017. - 2019. je planski dokument, usvojen od strane Gradskog vijeća Grada Zadra 4. kolovoza 2016. godine, s mjerama energetske učinkovitosti koje će Grad Zadar provoditi u naredne 3 godine. Na administrativnom području Grada Zadra (2017.-2019.) planirana je provedba mjera energetske učinkovitosti u uslužnom sektoru i sektorima kućanstva, prometa i javne rasvjete kroz:

  • energetsku obnovu odgojno - obrazovnih ustanova, športskih objekata te objekata Gradske uprave u uslužnom sektoru

  • poticanje podizanja razine svijesti o učinkovitom korištenju energije i energetskoj učinkovitosti, energetske obnove obiteljskih kuća i/ili izrade projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti i provedbe energetskih pregleda i energetskog certificiranja za višestambene zgrade u sektoru kućanstva

  • izradu studija i provedbu projekata urbane mobilnosti i inteligentnog prometnog sustava u sektoru prometa

  • rekonstrukciju i modernizaciju javne rasvjete u sektoru javne rasvjete.

Implementacija planiranih mjera energetske učinkovitosti rezultirat će uštedama energije od 2.849 MWh/god te smanjenjem emisija CO2 za 939 tona godišnje.

Projekt CB-GREEN;Cross-Border – Green, Renewable & Energy Efficiency Network odabran je za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013. te je dana 1. travnja 2015. godine počela provedba ovog ukupno 499.066,54 eura vrijednog Projekta. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 245.961,94 eura. Projekt se provodi u suradnji 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vodeći partneri na Projektu su Grad Zadar i Općina Neum, a partneri: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Regionalna razvojna agencije za Hercegovinu (REDAH), Grad Mostar i udruga Eko-Zadar.

Cilj projekta CB-GREEN je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskom kantonu kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru.

Četvrtak, 29. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 10:30 – 13:30

Informativne radionice "Obnova škole na energetski učinkovit način"

- 10:30 Energetska bilanca i indikatori potrošnje energije u školama i vrtićima

REA Sjever, radionica u okviru EU projekta CB-GREEN

Petak, 30. 9. 2016., Gradska knjižnica Zadar, 18:00 – 20:00

PREDAVANJA NA TEMU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - ulaz slobodan

Grad Zadar organizira predavanja iz područja energetske učinkovitosti namijenjeno građanima

- Održivost u graditeljstvu - Jučer, Danas, Sutra

prof. Ivo Andrić, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu

Održivost u graditeljstvu je jedan od osnovnih uvjeta sveukupnog održivog razvoja. Elementi održivosti u graditeljskom naslijeđu na Mediteranu su zastupljeni kroz stare tehnologije građenja, uporabu materijala i urbanizam, no s izvjesnim klimatskim promjenama, zahtjevi održivosti postaju sve kompleksniji. U susret novim izazovima, graditeljstvo mora krenuti s novim tehnologijama, konceptima planiranja, građenja i korištenja građevina te novim regulatornim odredbama i snažnijim angažmanom javnosti. U kratkom predavanju dati će se osvrt upravo na buduće probleme te moguća njihova rješenja, kao i pregled povijesnog i kontemporarnog značaja održivosti u graditeljstvu.

- Energetski učinkoviti sustavi u primjeni - solarni sistemi i toplinske pumpe

Filip Babić

Na predavanju će biti objašnjen postupak ugradnje solarnih sistema - proračun sistema solarne opreme, predviđanje potrošnje, odabir sistema i montaža te primjena toplinskih pumpi u postojećim građevinama u odnosu na primjenu u novogradnji.

Subota, 1. 10. 2016., Forum, 9:00 – 14:00

SAJAM ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Sajam se organizira s ciljem informiranja građana o dostupnim proizvodima i sustavima za povećanje energetske učinkovitosti i uštedu energije. Građani će moći posjetiti štandove tvrtki iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, EU projekta FIESTA, EU projekta CB-GREEN. Također Zadarska županija će u okviru promicanja energetske učinkovitosti donirati štedne LED žarulje. Žarulje će se donirati umirovljenicima i građanima slabijeg imovinskog stanja koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s područja Grada Zadra i Zadarske županije.

- Predstavljanje tvrtki iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije – Na Sajmu će se putem demonstracijskih vozila i/ili štandova s informativnim brošurama predstaviti vodeći proizvođači i tvrtke iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te će građani imati priliku direktno se informirati i savjetovati o opremi koja optimalno zadovoljava energetske potrebe njihova kućanstva.

Tvrtke zainteresirane za sudjelovanje na Sajmu i predstavljanje svojih proizvoda putem demonstracijskih vozila i/ili štandova s informativnim brošurama mogu se prijaviti do 28. rujna 2016. godine Andrijani Jurin na tel. 098/ 565 572 i/ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Sudjelovanje na Sajmu besplatno je za sve izlagače.

- Donacija štednih LED žarulja – Za vrijeme održavanja Sajma Zadarska županija će svim umirovljenicima i građanima slabijeg imovinskog stanja koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s područja Grada Zadra i Zadarske županije donirati štedne LED žarulje te na taj način doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije u njihovim domovima.

- EU projekt CB-GREEN – U okviru kampanje "Više energije-manji račun" građane će tijekom Sajma savjetovati članovi EE tima Grada Zadra na koji način mogu ostvariti sufinanciranje, uštedjeti energiju u svom kućanstvu i dati informacije vezane uz postizanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

- EU projekt FIESTA – U okviru Sajma građani će se moći upoznati s projektom FIESTA (Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions - Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima) putem kojeg će se moći informirati o uštedi energije u vlastitom domu. Zahvaljujući Projektu, obitelji s djecom s područja Grada Zadra mogu zatražiti besplatno energetsko savjetovanje i energetsku analizu doma, koje provodi educirana FIESTA energetska savjetnica.

Ukoliko neće biti u mogućnosti posjetiti FIESTA štand građani će sve informacija moći dobiti radnim danom na broju telefona 023/208-043, e-mail-u: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , mrežnim stranicama Projekta (http://www.fiesta-audit.eu/hr/ ) te na FIESTA Energetskom info pultu Grada Zadra koji se nalazi na adresi Brne Krnarutića 13/III.

- Čistoća Zadar – u sklopu promotivnih aktivnosti građani će se moći informirati o mogućnostima odvojenog odlaganja otpada, preuzeti vreće za odlaganje papira i nepovratne plastične ambalaže te dobiti zanimljive edukativne materijale.

Partneri Tjedna:
Zadarska županijaHrvatski savjet za zelenu gradnjuGradimo ZadarZADRA NOVA,Gradska knjižnica ZadarTuristička zajednica Grada Zadra
Tjedan financiraju: 
Grad ZadarFIESTACB-GREEN

Publisher:
gradimozadar.hr