tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR

11 godina s Vama!

GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR

U utorak, 27. rujna 2016. godine održao se GREEN TALKS pod nazivom: “ZAŠTO GRADITI ZELENO? - Zakonske smjernice, primjeri dobre prakse, proizvodi i usluge” u Gradskoj knjižnici Zadar u Zadru u sklopu 5. Tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra.

Organizator GREEN TALKS JE Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suorganizaciji Hrvatske komore arhitekata, Društva arhitekata Zadra, Grada Zadra i portala gradimozadar.hr

GREEN TALKS otvorila je Snježana Turalija, izvršna direktorica HSZG-a, Simona Gregorović, predsjednica DAZ-a, a ispred grada Zadra nazočne je pozdravila Ana Bajlo, dipl.ing.bioteh., voditeljica Odsjeka za energetsku učinkovitost, koja je istaknula aktivnosti Grada Zadra u sektoru energetske učinkovitosti.

Bajlo ističe: „U skladu s Planom 20-20-20 Grad Zadar je formalizirao svoju politiku održivog razvoja i sustavnog gospodarenja energijom potpisivanjem Energetske povelje (2008. godine) na nacionalnoj te Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) na europskoj razini (2012. godine). Grad Zadar je potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika te donošenjem Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Zadra otišao i korak dalje odnosno obvezao se da će premašiti cilj EU o smanjenju emisija CO2 za 20% kroz provedbu mjera povećanja energetske učinkovitosti i razvoj obnovljivih izvora energije.“ Također, „Grad Zadar je od 2010. godine započeo s provedbom mjera povećanja energetske učinkovitosti, provedbom brojnih projekata od kojih bi istaknula sljedeće: korištenje solarnog sustava i prirodnog plina u jedinstvenom sustavu za pripremu ptv na ŠC Višnjik, rekonstrukcija postojećeg sustava grijanja u sustav grijanja na plin u naselju Petrići, sufinanciranje provedbe energetskih pregleda i energetskog certificiranja i izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama, sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća“, nadovezuje se Bajlo te ističe da je Grad Zadar proveo, odnosno provodi i mnoge EU projekte kao što su PRO-E-BIKE, FIESTA, ENPCOM, CB-GREEN i dr.

U okviru GREEN TALKS, Alan Perl, dipl. ing. elektrotehnike, voditelj projekta BUILD UPON u Hrvatskoj, ukratko je nazočnima objasnio projekt čiji je glavni cilj međusektorski dijalog za izradu nove strategije energetske obnove zgrada u RH.

Poseban gost GREEN TALKS bio je dr.sc. Miro Bugarin, FESB Split, koji je održao prezentaciju na temu „Zelene ovojnice zelenih zgrada/Pametne ovojnice pametnih zgrada“.

Zeleni sponzori simpozija bili su: Firestone sa temom „Trajnost“, Inoutic/Deceuninck sa temom „Inoutic PVC profili“, Fibran Nord sa temom „Svestrana primjena XPS-a u zgradarstvu“ te tvrtka Stav – ovlašteni distributer Xypex-a za Hrvatsku sa temom „100% zelena hidroizolacija objekata XYPEX materijalima“. Sponzori su se predstavili sa pojedinačnim temama te su se osvrnuli na mogućnosti i nove trendove u području inovativnog graditeljstva.

firestone GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR    inouticlogowebsite GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR   fibran GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR xypex GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR

Simpoziju je prisustvovalo 50ak stručnjaka iz područja arhitekture, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, ekonomije, i šire zainteresirane javnosti te konzervatora i studenata,  a simpozij je dio sustavne edukacije o zelenoj  gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG (www.gbccroatia.org) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org).

 

MEDIJSKI POKRIVAJU:

gradimozadarlogonovi GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR webgradnja GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADARgradimohr GREEN TALKS - Zašto graditi zeleno? - ZADAR

Publisher:
gradimozadar.hr