tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ONDA ARHITEKTURA: sudjelovanjem u javnim natječajima postavili uspješan arhitektonski ured

11 godina s Vama!

ONDA ARHITEKTURA: sudjelovanjem u javnim natječajima postavili uspješan arhitektonski ured

Foto: ONDA ARHITEKTURA
U Kneževoj palači održava se ciklus predavanja Nove arhitektonske prakse, a u četvrtak 10.2. svoje predavanje održali su Nika Dželalija i Krešimir Renić iz ureda ONDA ARHITEKTURA.

Krešimir Damjanović, moderator predavanja smatra kako se stvorila jedna mlada generacija arhitekata koja sve snažnije zauzima poziciju na arhitektonskoj sceni sudjelujući u značajnim natječajima i projektima. Iz tog razloga je i pokrenut ciklus predavanja Nove arhitektonske prakse, koji daje prostor mladima kako bi se predstavili i razmijenili svoja iskustva s kolegama i javnosti.

 

Mladi arhitekti Nika elalija i Krešimir Renić započeli su predavanje predstavivši svoj ured i projekte. Njihov je put bio nešto drugačiji. U početku su dali otkaze i krenuli samostalno raditi bez do kraja jasnog plana, a prvi osvojeni natječaj im je bio podloga temeljem koje su se formalno organizirali kao ured ONDA ARHITEKTURA.

 

Predavanje_Knezeva ONDA ARHITEKTURA: sudjelovanjem u javnim natječajima postavili uspješan arhitektonski ured 

Poticaj svemu Nikini su zadarski korijeni i želja za sudjelovanjem u natječaju za zadarsku tržnicu, u koji je zatim uvela i kolegu Renića te su pokrenuli zajednički ured.

 

Suočeni s manjkom investitora i bilo kakve mogućnosti za projektiranjem privatnih projekata nastavili su se redovito prijavljivati na javne natječaje. Već sa sljedećim natječajem zajedno sa kolegicom Ivom Martinis osvojili su prvo mjesto i na osnovu toga već danas rade pripremnu dokumentaciju za novi kompleks instituta Ruđer Bošković.

 

Ruer ONDA ARHITEKTURA: sudjelovanjem u javnim natječajima postavili uspješan arhitektonski ured

Već u prvoj godini djelovanja osvojili su prvo mjesto na javnom natječaju za institut Ruđer Bošković

 

Ured su osnovali 2017. godine, a do danas su sudjelovali na 15 javnih natječaja i 2 privatna pozivna natječaja. Jedan od poznatijih je i Rimčev kampus, gdje su sudjelovali na pozivnom natječaju. Zatim je tu dječji vrtić Podbrežje, javni bazen Stenjevec, Farmaceutski fakultet.

 

Onda_arhitektura ONDA ARHITEKTURA: sudjelovanjem u javnim natječajima postavili uspješan arhitektonski ured

 

Od ukupnog broja natječaja dobili su dvije prve, tri druge, četiri treće nagrade te nekoliko posebnih priznanja.

 

Bitna razlika između klasičnog projektiranja i natječaja očituje se u tome što si sam sa sobom i projektnim zadatkom i u definiranom roku bez vanjskih utjecaja i ometanja pokušavaš napraviti najbolje što znaš - objasnila je arhitektica Dželalija.

 

Krešimir Renić pritom je dodao kako su natječajni radovi zabavni za raditi i zapravo je to i neki period u kojem naporno radiš i pokušavaš doći do rezultata, pa zatim vidiš da je možda netko drugi napravio još bolji natječaj i iz toga naučiš.

 

Što više arhitekata sudjeluje na natječajima to je bolja kvaliteta radova i na kraju se grade bolje kuće, dodao je Renić.

 

 ACO_Knezeva ONDA ARHITEKTURA: sudjelovanjem u javnim natječajima postavili uspješan arhitektonski ured

 

Tvrtka ACO bila je sponzor predavanja te je Saša Dozet, regionalni voditelj prodaje uvodnom riječi predstavio mogućnosti u projektiranju s naglaskom na važnost uvođenja ACO rješenja još u ranoj fazi projektiranja, kako bi se ostvarili čim uspješniji projekti.